Simona Ivančáková Iné športy

Tatranský pohár v behu na lyžiach pozná víťazov: Slováci sa v konkurencii nestratili

Štrbské Pleso sa cez víkend stalo dejiskom 43. ročníku Tatranského pohára v behu na lyžiach. Medzi kvalitnými pretekármi sa presadili aj slovenskí športovci a vybojovali si množstvo pódiových umiestnení.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský pohár v behu na lyžiach pozná víťazov: Slováci sa v konkurencii nestratili
Zdroj: Dnes24.sk

V športovom areáli na Štrbskom Plese bola definitívne odštartovaná slovenská zimná pretekárska sezóna v behu na lyžiach. „Aj napriek úplnému nedostatku snehu v ostatných slovenských strediskách bežeckého lyžovania a veľkým problémom so snehom v takmer celej Európe, Štrbské Pleso nesklamalo a pretekári si mohli opäť naplno užiť trate, na ktorých sa v januári 2015 pretekalo počas Svetovej zimnej Univerziády,“ informoval Matúš Jančík zo Športového klubu Štrba.

Na pretekárov z Čiech, Poľska, Litvy, Chorvátska a Slovenska čakalo spolu 6 pretekov. Prihlásených bolo spolu 133 pretekárov, čo výrazne prevyšuje počet účastníkov na iných pretekoch v pohári FIS Slavic Cup. Vo štvrtok ráno organizačný tím rozhodol o zmene techniky behu sobotných šprintov z klasickej na voľnú techniku, aby zabezpečil rovnaké, kvalitné a bezpečné podmienky pre všetkých pretekárov.

V sobotu zisk dvoch medailí

V sobotnom šprinte žien voľnou technikou na 1,4 km trati bola najrýchlejšia Marcela Marcisz z Poľska, ktorá zvíťazila v kvalifikačných pretekoch aj vo všetkých finálových rozbehoch. S časom 03:28.42 vo finále o 4 desatiny porazila slovenskú reprezentantku Barboru Klementovú. U mužov boli šprinty voľnou technikou ešte napínavejšie. Český pretekár Ján Bartoň finálovú 1,6 km dlhú trať odšprintoval v čase 03:28.77. Skvelé tretie miesto obsadil Slovák Miroslav Šulek so 6 sekundovou stratou. Ceny víťazom prišli odovzdať aj biatlonista Pavol Hurajt, olympionička Anna Pasiarová, dlhoročný lyžiarsky funkcionár Ján Terezčák, Technický delegát FIS Jakub Vodrážka a starosta obce Štrba Michal Sýkora.

V nedeľu už od skorého rána snežilo a počas celého dňa fúkal nárazový vietor. V individuálnych pretekoch klasickou technikou s intervalovým štartom boli medzi ocenenými ženami pretekárky od severných susedov. Poľka Marcela Marcisz opäť zvíťazila. Barbore Klementovej sa nepodarilo zopakovať sobotný úspech a ako najlepšia Slovenka skončila na 6. mieste s časom 16:52,3. Z ju­nioriek bola najlepšia Agata Warlo z Poľska. Druhá medzi juniorkami skončila Aneta Smerčiaková.

Zlato pre Segeča

„Víťazný pohár v mužskej kategórii ostal na Slovensku. V mužských pretekoch na 10 km klasicky skončil na prvom mieste Andrej Segeč s časom 27:06,7. Aj Miroslav Šulek ukázal, že slovenský tím prišiel na preteky kvalitne pripravený a na Segeča stratil iba 7 desatín sekundy. Medzi juniormi bol najrýchlejší Poliak Dominik Bury. Druhý skončil Ján Koristek zo Slovenska. Ceny v nedeľu odovzdávali aj olympioničky a rozhodkyne ŠK Štrba Ľubomíra Iľanovská, Vierka Klimková a Alžbeta Havrančíková,“ povedal Matúš Jančík.

Športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Malák, ktorý sa v nedeľu zároveň zhostil úlohy moderátora informoval, že súčasťou podujatia boli zároveň nominačné preteky na Zimné olympijské hry mládeže Lillehammer 2016 a po víkende sú najbližšie k postupu Ján Mikuš, Lucia Michaličková a Zuzana Šefčíková.

Čítajte tiež:

Posledné kolo Bowling Tour v tomto roku: Na čele skupín Pavlikovský a Hegenbart

Vďaka výkonom ich pozná svet, doma sa im veľa slávy ale nedostáva: 3 športovci spod Tatier, o ktorých by ste mali vedieť

Foto: Martin Smolka

Bežci na lyžiach súťažili v Tatrách: Slováci získali medaily
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM