Martin Sýkora Rôzne

Tatry po goralsky: Na Sliezskom dome zažijete rekord, hudbu, pasovačku

Podujatie Goral na gory sa vo Vysokých Tatrách uskutoční po prvý krát. Účastníci uvidia pokus o zápis do knihy rekordov ako aj goralskú pasovačku.

Ilustračný obrázok k článku Tatry po goralsky: Na Sliezskom dome zažijete rekord, hudbu, pasovačku
Zdroj: TASR

Goralsko-tatranská novinka

Jedinečné podujatie s názvom „Goral na gory" organizuje štvrtú októbrovú sobotu nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií (OKT) pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry a s podporou Tatranského národného parku.

„Gorali sú po celom Slovensku známi ako hrdí, čestní a priami ľudia, ktorí vzhľadom na región a podmienky čelili ťažkým výzvam a denne ich zdolávali. Preto sme sa rozhodli pripomenúť si symbolickým výstupom z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom život našich predkov a preukázať im úctu, česť a hrdosť k ich minulosti a tradíciám," povedal Marcel Kandrik z OKT.

Zraz účastníkov je o deviatej hodine v Tatranskej Polianke. Už na prvom ročníku chcú organizátori získať zápis do Knihy slovenských rekordov za hromadný výstup Goralov

Účasť v kroji vítaná

„Podujatí s goralskou tematikou je veľa, všetky sa však viažu ku konkrétnej lokalite. Touto akciu by sme chceli započať novú tradíciu stretávania sa Goralov z rôznych regiónov vždy na inej trase a tak spoznávať rôzne kúty Tatier," dodal Kandrik. V rámci kultúrneho programu sa v nasledujúcich ročníkoch predstaví vždy iná goralská obec. Organizátori vyzývajú účastníkov, aby sa nebáli prísť v goralskom kroji.

Prvý ročník akcie Goral na gory sa uskutoční dňa 22. októbra 2016 na trase z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom. Každý účastník sa na pamiatku podpíše do Goralskej kroniky a následne mu bude odovzdaná medaila. A to všetko za sprievodu goralskej muziky a tancov.

„Goralské dediny nájdeme na Kysuciach, Orave, Spiši, ba aj na Liptove. Gorali boli a sú súčasťou Tatier od nepamäti. Preto sme sa rozhodli prvý ročník zorganizovať práve na mieste, ktoré nás všetkých spája. Veríme, že turistom a návštevníkom Vysokých Tatier ukážeme ďalší kúsok pestrej mozaiky slovenských tradícií a odnesú si so sebou veľmi príjemný zážitok," uzavrel Kandrik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM