Peter Handzuš Rôzne

Ťažké zranenie pod Rysmi. Turista spadol 50 metrov pod reťaze

V sobotu podvečer skoro prišiel o život slovenský turista. Pri zostupe z Chaty pod Rysmi sa pošmykol na reťaziach. S vážnymi poraneniami hlavy ho znášali horskí záchranári. Vrtuľník sa k nemu nedostal pre zlé počasie.

V sobotu podvečer prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre slovenského turistu. Počas zostupu od najvyššie položenej chaty vo Vysokých Tatrách – od Chaty pod Rysmi sa pošmykol na reťaziach, ktoré zabezpečujú exponované miesta v skalnej stene.

Pádom dlhým približne 50 metrov utrpel vážne hlboké poranenia hlavy na viacerých miestach a odreniny. Na urýchlenie zásahu bola nasadená letecká technika, ktorej sa však kvôli zlému počasiu nepodarilo zásah uskutočniť. K zranenému okamžite odišli na pomoc štyria profesionálni a štyria dobrovoľní záchranári HZS.

Po príchode na miesto nehody poskytli zranenému neodkladnú zdravotnú starostlivosť a ošetrenie. V zlom počasí, kde sa striedal dážď so snehom a zvyšovalo sa riziko pošmyknutia, transportovali mladého muža k Popradskému plesu, kde bol odovzdaný privolanej posádke RLP.

Záchranná akcia bola ukončená po viac ako štyroch hodinách.

HZS odporúča návštevníkom sledovať vývoj počasia a dôkladne zhodnotiť terén, podmienky a samotnú výstroj. Pri zhoršení počasia alebo iných ťažkostiach je lepšie voliť návrat ako riziko úrazu. Zamračené počasie s dažďom, prehánkami a ojedinele búrkami bude pretrvávať aj zajtra, pričom v polohách nad 1900 m n.m. aj snehové zrážky.

Poprad24/hzs Foto: hzs

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM