Martin Sýkora Rôzne

Ťažkosti kvôli dobrým úmyslom: Popradské pleso láka čoraz viac

Popradské pleso sa stalo jednou z najvyhľadávanejším tatranských destinácií. Mnohí turisti sa tu cítia ako doma a vôbec nie náhodou.

Ilustračný obrázok k článku Ťažkosti kvôli dobrým úmyslom: Popradské pleso láka čoraz viac
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Do nadmorskej výšky 1500 metrov nad morom chýba Popradskému plesu šesť metrov. V objatí vysokých tatranských štítov je vodná hladina chránená, pleso číre a výhľad na okolitú panorámu dychvyrážajúci. Aj preto je táto lokalita opäť vyhľadávaná čoraz viac.

„Som tu od roku 2011 a môžem skonštatovať, že posledné tri roky sme zaznamenali návrat turistov k Popradskému plesu. Vrátili sa najmä Slováci, čo ma veľmi teší,“ povedal nám riaditeľ Chaty na Popradskom plese Juraj Kálman, ktorý sa sem pred piatimi rokmi doslova presťahoval zo Žitného ostrova.

Na Popradskom plese chcú pre návštevníkov pripraviť typickú tatranskú atmosféru so všetkým, čo k tomu patrí. Od jedla, cez ubytovanie až po podujatia, ktoré tu organizujú. Nejde len o recesné oslavy 1. mája, ale aj o množstvo ďalších akcií. Obľúbené sú horolezecké i sochárske sympózia.

„Časy, kedy sem prišli turisti na týždeň, sú dávno preč. Najväčší záujem máme o trojdňové pobyty,“ dodal Kálman. Riaditeľ sa teší, že čo sa týka Tatier je po slove „Slovensko“ druhým najvyhľadávanejším na internete slovné spojenie „Popradské pleso“. Aj preto tu zaznamenali hostí z ďalekých krajín – napríklad z Guatemaly alebo Kanady. „Mali sme tu návštevníkov zo Severnej i Južnej Ameriky, no najviac sem chodia Európania,“ vysvetlil Kálman, ktorý priznal, že najmä v úradníckych kruhoch nie je veľmi obľúbený.

Oživiť Popradské pleso chcú prevádzkovatelia tým, že ponúkajú výrobky regionálnych výrobcov z originálnych slovenských surovín a materiálov. „Pizzu si na Popradskom plese nekúpite. Ak na ňu má niekto chuť, nech ide do Talianska. My nechceme ponúkať návštevníkom Tatier napríklad jedlo zo sáčkov – sme jedineční, čo spôsobuje nemálo problémov,“ vysvetlil riaditeľ a vtipne dodal, že úrady s ním bojujú ako s teroristom. Pri záujme oživenia furmanskej tradície na Popradskom plese Juraj Kálman narazil na obmedzenia, ktoré sú častokrát nepochopiteľné. „Chcel som, aby sem chodili kone tak, ako tomu bolo kedysi. Vybavil som všetky povolenia, ktoré majú napríklad poľskí prevádzkovatelia na druhej strane Tatier. Na Slovensku to však nestačí. Uvidíme, ako v tejto aktivite budeme pokračovať,“ konštatoval riaditeľ.

Vysoké Tatry sú najkrajším šperkom na mape Slovenska a Popradské pleso je jedným z jeho diamantov. V okolí jazera počuť slovenčinu, češtinu, poľštinu, francúzštinu a angličtinu. Ľuďom pri pohľade na kombináciu vody a hôr na tvári väčšinou nechýba úsmev alebo otvorené ústa. A my vieme prečo.

Popradské pleso
12
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM