Peter Handzuš Rôzne

TEŽ oslavuje. Posledný úsek otvorili pred 100 rokmi

Posledný úsek Tatranskej elektrickej železnice otvorili pred 100 rokmi 13. augusta 1912. Jednokoľajná úzkorozchodná elektrifikovaná železničná trať, 18 kilometrov dlhá, spája Starý Smokovec so Štrbským Plesom.

Tatranská elektrická železnica je najstaršou elektrifikovanou železnicou na Slovensku. Elektrifikovaná bola súčasne s výstavbou. Traťový rozchod má 1000 mm. Horská trať má zo všetkých železničných tratí najväčšie adhézne stúpanie, ktoré tvorí 59 promile.

Prvá trať Tatranskej elektrickej železnice z Popradu do Starého Smokovca bola otvorená 17. decembra 1908. Z tohto dopravného uzla sa elektrická trať rozvetvovala na západnú, východnú a južnú vetvu.

Otvorenie TEŽ bolo logickým vyústením snáh o sprístupnenie rozvíjajúcich sa turistických stredísk vo Vysokých Tatrách verejnosti. Do obdobia otvorenia železnice slúžili návštevníkom Vysokých Tatier na dopravu z Popradu do Starého Smokovca fiakre a v roku 1904 trolejbusové omnibusy.

Stavbu TEŽ zabezpečovala akciová spoločnosť Phöbus. Stavitelia trate sa museli vyrovnať s mnohými technickými problémami, v dôsledku ktorých trať odovzdali do užívania s polročným sklzom. Na trať z Popradu do Starého Smokovca nadväzovala pozemná lanovka na Hrebienok.

Budovanie horského dopravného systému vo Vysokých Tatrách ukončila spoločnosť Phöbus 16. augusta 1912 úsekom tatranskej električky z Tatranskej Polianky na Štrbské Pleso. Pripravený bol aj projekt pokračovania elektrickej železnice z Tatranskej Lomnice do Tatranskej Kotliny, ten sa však už nerealizoval.

Vozne s rozchodom 1000 mm dodala spoločnosť Ganz z Budapešti. Ako prvá pôsobila na trati električka 26.001 Kométa, ktorá sa dnes nachádza v Železničných opravovniach v Martine na celkovej generálke. Železniční nadšenci z Veterán klubu železníc v Poprade bojujú za jej záchranu. Storočnú električku totiž v roku 2011 v Tatrách zasiahol počas jazdy blesk a zničil jej trakčný motor.

Viac o záchrane Kométy sa dočítate [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.128988]TU![­/link] Viac o ceste Kométy do opravy sa dočítate [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.139979_E­lektricka-po-udere-blesku:-Znama-Kometa-prvy-raz-lietala]TU![/link]

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM