Peter Handzuš Kultúra

Tip na klubový film: Príbeh odvážnej ženy uvedú režisérka a producentka osobne

Po trojmesačnej pauze navštívia kežmarský filmový klub opäť slovenskí filmoví tvorcovia. V pondelok 2. marca o 19.00 h v kine Iskra svoj dokumentárny film Návrat do horiaceho domu osobne uvedú režisérka a scenáristka Anna Grusková a producentka Mirka Molnár Ľachká.

Ilustračný obrázok k článku Tip na klubový film: Príbeh odvážnej ženy uvedú režisérka a producentka osobne
Zdroj: Dnes24.sk

Návrat do horiaceho domu predstavuje život pozoruhodnej ženy Chavivy Reickovej. Prináša nielen množstvo neznámych archívnych materiálov, spomienky pamätníkov a putovanie po Chaviviných stopách na Slovensku, vo Veľkej Británii a v Izraeli, ale predovšetkým príbeh príťažlivej osobnosti, ktorý môže inšpirovať i v súčasnosti.

Chaviva pochádzala z chudobných pomerov a aktivizovala sa v mládežníckom sionistickom hnutí HaShomer HaTzair v Banskej Bystrici. Ako jedna z mála žien v predvojnovej dobe jazdila na motorke. Odišla pred fašizmom do Palestíny (dnešný Izrael), kde sa podieľala na vybudovaní kibucu Maanit. Stala sa tiež dobrovoľníčkou Palmachu – elitných jednotiek podzemnej armády židovskej komunity, ktorá usilovala o ukončenie britskej okupácie Palestíny.

Napriek tomu vstúpila do britských jednotiek SOE, aby mohla pomáhať prenasledovaným Židom. Po prílete na Slovensko počas Slovenského národného povstania aktívne pomáhala nielen Židom, ale aj spojeneckým pilotom. Počas povstania bola zajatá a následne zavraždená nacistami v Kremničke. Zostať v Palestíne znamenalo veľkú nádej prežiť a odísť na Slovensko, znamenalo riskovať život. Napriek tomu nezaváhala.

Príbeh Chavivy Reickovej zároveň otvára i všeobecnejšiu tému pôsobenia žien v Slovenskom národnom povstaní, ktorá zatiaľ čaká na komplexnejšie spracovanie. „Chavivin nepokojný a odvážny duch stojí nielen za jej odchodom do vtedajšej Palestíny, budovaním kibucu a neskôr aj za vojenským a spravodajským výcvikom, ale rovnako za vzburou voči konvenčnému modelu správania vydatej ženy. Bola pracovitá, húževnatá, rada sa učila, a to ju priviedlo na vedúcu pozíciu medzi výsadkármi. Bola však aj vnímavá, dobrosrdečná, citlivá a obetavá. Z tejto dichotómie vychádza koncepcia filmu – hľadanie oboch tvárí hrdinky,“ hovorí o svojej snímke režisérka A. Grusková.

Strohú reč vojenských dokumentov vo filme striedajú citáty z Chavivinej korešpondencie, nekonvenčné vzťahy s mužmi predchádza hľadanie strateného detstva v Nadabule a Radvani. Bujnú zelenú a hornatú krajinu v okolí Banskej Bystrice strieda žltá piesočnatá krajina dnešného Izraela na miestach, kde Chaviva podstúpila vojenský výcvik. Cez príbeh Chavivy Reickovej sa dostávame do života súčasných mladých žien vo vojenskej službe v Izraeli i na Slovensku.

„Čítajú listy a dobové dokumenty, a tak prinášajú do filmu spontánnosť a autentický prejav tých, ktoré sú jej blízke svojou životnou voľbou. Čo vedie súčasné mladé ženy k tomu, aby slúžili svojej vlasti so zbraňou v ruke? Čo si myslia o postavení ženy v armáde, chcú byť vôbec hrdinkami? Možno práve ony nám pomôžu nahliadnuť na zmysel príbehu a na tragickú smrť Chavivy Reickovej,“ dodáva autorka filmu.

Záujemcovia o toto klubové premietanie za účasti režisérky a producentky si môžu zakúpiť vstupenky už teraz online na internetovej stránke kina www.kinoiskra.sk alebo pred samotným premietaním v pokladni kežmarského kina Iskra.

Foto: haviva.sk

Tip na klubový film: Príbeh odvážnej ženy uvedú režisérka a producentka osobne
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM