Peter Handzuš Rôzne

Tip od vás: Orezy stromov v Poprade

Naša čitateľka Estera z Popradu nás upozornila na orezávanie stromov na Mnoheľovej ulici. Zisťovali sme, prečo sa vlastne stromy prerezávajú a ako je to s legislatívou.

Kto má ošetrovať dreviny v meste?

Starostlivosť o stromy na mestských pozemkoch realizuje firma Brantner. Tá tento týždeň takisto robí povolený orez stromov, ale nie v tejto lokalite, na ktorú nás upozornila naša čitateľka.

Lokalita na ktorej vo štvrtok predpoludním ošetrovala stromy špecializovaná firma z Kežmarku nepatrí mestu. „Ak sa stromy nenachádzajú na pozemku mesta, na realizáciu rezu korún stromov sa súhlas mesta Poprad nevyžaduje,“ informoval nás Marek Bystrý, referent oddelenia životného prostredia mesta Poprad.

[blockquote]Slo­venské zákony hovoria, že vlastník pozemku na ktorom sa drevina nachádza (alebo správca, či nájomca) je povinný sa o ňu starať, najmä ju odborne ošetrovať a udržiavať. [/blockquote]

Vlastník pozemku teda postupoval v zmysle zákona, ktorý mu prikazuje starať sa o stromy na jeho pozemku. Orez dokonca zveril špecializovanej fir­me.

Prečo sa orezy vlastne robia?

Starostlivosťou o strom sa zaoberá odbor arboristika. Náplňou práce ľudí v tomto odbore nie je ťažba dreva ale starostlivosť o dreviny ako také. So všetkým, čo k tomu patrí.

Stromy rastú desiatky rokov. Častokrát sa v ich blízkosti postavia budovy. Problém nastáva vtedy, keď stromy začnú ohrozovať koreňovým systémom statiku domu alebo koruny rastú blizko okien a znižujú svetelnosť bytových priestorov.

Nie vždy musí byť osud stromu spečatený. Niekedy stačí odborný zásah – orez. Odborné skrátenie a preriedenie koruny zabezpečí nerušené spolunažívanie stromu a ľudí na dalšie roky.

Svoje miesto tu má bezpečnosť obyvateľov, ale aj ekológia a estetická funkcia stromov, ktoré každé mesto tak veľmi potrebuje.

[blockquote]Ak si chcete orezať stromy sami, pamätajte na to, že živé konáre by ste nemali orezávať v období vegetačného kľudu, teda od októbra do apríla.[/bloc­kquote]

Poprad24 Foto: elu

orez
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM