Tlačové správy

Otestovali sme služby štvrtého mobilného operátora: 4G internet od SWANu je fakt v pohode

Spoločnosť SWAN sa v piatok 13. marca zásadným spôsobom zapísala na slovenský trh. Nová ponuka rýchleho, neobmedzeného 4G mobilného internetu za bezkonkurenčnú cenu sa okamžite stretla s pozitívnymi ohlasmi, no objavili sa aj negatívne reakcie. Preto sme vyskúšali služby SWANu na vlastnej koži.

Ilustračný obrázok k článku Otestovali sme služby štvrtého mobilného operátora: 4G internet od SWANu je fakt v pohode
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

V poradí už štvrtý mobilný operátor u nás nedávno spustil svoju novú atraktívnu mobilnú dátovú službu 4G INTERNET v1.0. Zákazníci môžu po novom plne využívať mobilný 4G internet až v 50 mestách na Slovensku. Ľudí pochopiteľne hneď od začiatku zaujala cena a vysoká rýchlosť prenosu mobilných dát. Platiť päť eur za internet s rýchlosťou 50/10 Mbps to sa naozaj oplatí.

Pochopiteľne s pozitívnymi ohlasmi ihneď od začiatku prichádzajú aj tie negatívne. Niektorým ľuďom prekážalo avizované obmedzenie rýchlosti po prečerpaní 100 GB, ktoré sa reálne bežných užívateľov vôbec nedotkne. Technici spoločnosti SWAN uvádzajú, že zákazník minie v priemere mesačne iba 10 GB. Ďalším problémom má byť aj údajne pokrytie a kapacita siete, ako aj samotná rýchlosť internetu v jednotlivých mestách.

„Aktuálne dosahovaná rýchlosť je vždy ovplyvnená úrovňou signálu a vyťažením danej lokality. Pokrytie a kapacitu siete budeme v najbližšej budúcnosti neustále navyšovať,“ uviedol riaditeľ pre stratégiu a rozvoj spoločnosti SWAN Martin Mosný.

Aby sme si kvalitu signálu a rýchlosť internetu odskúšali na vlastnej koži, vybrali sme sa do Pezinka. Práve tam sa nachádza aj jedno zo štyroch predajných miest, kde si môžu noví zákazníci aktivovať službu 4G internetu.

Ľudí 4G internet zaujal

Predajňa spoločnosti SWAN sa nachádza v obchodnom centre OC Plus. Majú ľudia o nový produkt záujem?

„Akonáhle sa v piatok spustil predaj 4G internetu, na našej pobočke sme len v ten deň zaznamenali desiatky zákazníkov, ktorí si 4G INTERNET v1.0 zakúpili a následne aktivovali. Ľudia chodia v priebehu celého dňa,“ povedal zamestnanec spoločnosti SWAN, ktorý pracuje na pezinskej pobočke.

Ako sa predpokladalo, nových zákazníkov lákala predovšetkým nízka cena produktu a rýchlosť internetového pripojenia.

„Cena sa mi naozaj pozdáva a ak bude internet dosahovať rýchlosť akú spoločnosť avizovala, budem veľmi spokojný. Som podnikateľ, čiže internet potrebujem mať neustále so sebou,“ prezradil pán v strednom veku, ktorý sa rozhodol skúsiť služby nového operátora.

„Máme doma problém s internetovým pripojením, preto teraz súrne potrebujem prenosné mobilné dáta a služby SWANu sú výraznejšie lacnejšie ako u konkurencie,“ povedal ďalší zákazník.

V Pezinku internet naozaj „fičí“

Na webových fórach sa častokrát predmetom diskusií stala aj rýchlosť samotného internetového pripojenia. Preto sme sa rozhodli v Pezinku navštíviť niekoľko miest a zmerať rýchlosť sťahovania a odosielania mobilných dát.

Navštívili sme celkovo šesť rôznych miest, či už v interiéri alebo v exteriéri a naším zistením bol fakt, že rýchlosť internetového pripojenia bola na všetkých lokalitách nadpriemerná. Čiže to, čo mobilný operátor sľuboval, to v Pezinku aj dodržal. Pokrytie, kapacita siete a rýchlosť internetu je v tomto meste na veľmi dobrej úrovni.

V tabuľke uvádzame zoznam miest v Pezinku, kde sme vykonali meranie rýchlosti internetového pripojenia:

Miesto Rýchlosť sťahovania dát Rýchlosť odosielania dát
Obchodné centrum Plus 25.31 Mbps 18.29 Mbps
Dom kultúry Pezinok 33.02 Mbps 16.13 Mbps
Slovenská pošta, Pezinok 4 30.72 Mbps 18.02 Mbps
Radničné námestie 50.10 Mbps 17.82 Mbps
Mestská poliklinika 30.74 Mbps 16.52 Mbps
Hypermarket TESCO 44.55 Mbps 18.32 Mbps

Prečítajte si tiež: Nový operátor vytiahol do boja: SWAN prichádza na trh s neobmedzeným internetom za päť eur

SWAN 4G mobilný internet
6
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM