Peter Handzuš Kultúra

Tohtoročná Wolkrova Polianka nedosahovala primeranú kvalitu

Laureátom tohtoročnej Wolkrovej Polianky 2010 je Vladimír Salay z Považskej Bystrice. Do súťaže mladých básnikov a poetiek, ktorú pripravila Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska v spolupráci s Literárnym fondom, poslalo svoje príspevky 79 záu

Tajomník Spolku slovenských spisovateľov Pavol Janík, ktorý bol zároveň jeden z porotcov, informoval, že v porovnaní s minulými rokmi počet účastníkov vzrástol. Odborná porota, ktorú doplnili Erik Ondrejička z Literárneho fondu a Igor Hochel z AOSS, však konštatovala, že nárast počtu súťažiacich nepriniesol kvalitatívny vzostup súťaže.
„Najpodstatnejšiu časť príspevkov tvorili sentimentálno-naivné básne, ktoré nenaznačujú ani základný talent pre písanie lyriky,“ kritizuje Janík. Menšie množstvo autorov podľa neho naznačilo svoje možnosti, avšak ich tvorba zatiaľ predstavuje len priemer. Ide o texty, ktoré ešte nemajú nárok na publikovanie v literárnych periodikách.
Úzky okruh súťažiacich tvorila skupina autorov a autoriek s ujasnenou predstavou o súčasnej modernej lyrike, s vyvinutým zmyslom pre umelecké videnie reality a schopnosťou tvoriť básnický obraz. Títo autori sa nakoniec dostali do užšieho výberového kola súťaže a porota o nich diskutovala pri rozhodovaní o konečnom poradí.
Okrem laureáta Wolkrovej Polianky porota ocenila aj tri ďalšie najlepšie práce. Cenu získala aj Dana Blaškovičová z Dunajskej Lužnej, okrem nej Oľga Gluštíková z Rabče a jediným z mužských súťažiacich sa umiestnil Martin Jáni z Prešova. Čestné uznanie a Cenu primátora mesta Vysoké Tatry nakoniec získal Peter Verešpej z Prešova. Slávnostné vyhlásenie výsledkov bude dnes o 17. hodine v Starom Smokovci.
V Tatrách si v týchto dňoch okrem slávnostného vyhlásenia výsledkov pripomínajú aj pamiatku Jiřího Wolkra. Do súťaže sa mohli zapojiť autori do 35 rokov, ktorí však ešte nemajú vydané vlastné literárne publikácie.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM