Monika Vengrínová Rôzne

Toto je nový prevádzkovateľ Téryho chaty: Splnil sa mu detský sen, už načrtol prvé zmeny!

Výberového konania sa zúčastnilo 23 záujemcov, do užšieho výberu sa dostali traja z nich. Na rokovaní v Bratislave však napokon padlo jedno meno. Novým prevádzkovateľom Téryho chaty sa tak na najbližších šesť rokov stane Peter Michalka, ktorému sa splnil sen. Na prácu v horách sa veľmi teší.

Ilustračný obrázok k článku Toto je nový prevádzkovateľ Téryho chaty: Splnil sa mu detský sen, už načrtol prvé zmeny!
Zdroj: Dnes24.sk

Téryho chatu bude 40-ročný Peter Michalka prevádzkovať od 3. novembra. „Vždy ma lákalo pracovať v oblasti Tatier, a keď sa objavila takáto možnosť, stať sa nájomcom Téryho chaty, tak som reagoval. Bol som prekvapený už len z toho, že som sa dostal do toho užšieho výberu, ten výsledok ma ešte viac prekvapil. Pravdu povediac, nepočítal som s tým, dúfal som v to, ale nevedel som si to ani predstaviť zo začiatku. Je to splnenie môjho sna, detského aj dospelého,“ konštatoval Michalka.

Vždy si povzdychol

Ako sám tvrdí, je pre neho prirodzené pracovať v Tatrách a Téryho chata je pre neho srdcovou záležitosťou. Je umiestnená v nádhernom prostredí a je výnimočná svojou polohou, keďže je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou vo Vysokých Tatrách. „Ako turista a horolezec som si vždy povzdychol, keď som šiel okolo, že by to bolo krásne tu raz pracovať. A teraz sa mi to splnilo,“ dodal Michalka. Jeho cieľom pri prevádzkovaní chaty je, aby sa tam ľudia cítili dobre a boli spokojní so službami, ktoré dostanú. 

Zároveň plánuje urobiť aj určité úpravy, aby tu turisti získali lepší komfort. O prípadnej rekonštrukcii a krokoch pri obnove chaty chce hovoriť aj s jej majiteľmi, ktorými sú Slovenský horolezecký spolok James a Klub slovenských turistov. „Urobíme revízie, uvidíme, čo je v lepšom, čo v horšom stave, podľa toho budeme opravovať a vytvoríme víziu, ako by tá chata mohla vyzerať v budúcnosti. Čo sa tam dá prirobiť, zväčšiť, opraviť a zrekonštruovať,“ priblížil ciele Michalka. 

Chata podľa neho ponúka štandard, ktorý bol v poriadku pred niekoľkými rokmi, teraz už ľudia očakávajú viac. Michalka tak už aj načrtol prvé možné zmeny, o ktorých rozmýšľa. „Bolo by potrebné minimálne zlepšiť sociálne zariadenia, hlavne zväčšiť tie dámske a urobiť nejakú sprchu, aby sa ľudia, ktorí sem prídu na dlhšie, mohli dôkladne umyť. Teraz je to také provizórne. To nie sú zložité veci, nevyžaduje si to zásadnú rekonštrukciu, sú to drobnosti. Treba tam napríklad aj pridať ešte jeden kotol, aby sa lepšie využil ohrev teplej vody,“ konkretizoval Michalka, ktorý v Tatrách pôsobí od roku 2001. 

Nájomné vo výške 30 tisíc eur ročne

Na prácu v horách sa teší, aj napriek tomu, že je omnoho ťažšia ako v meste. Zmluvu na prenájom Téryho chaty získal na šesť rokov, pracovať by tu mal po dohode so súčasným chatárom Miroslavom Jílekom od 3. novembra. „Z prevádzkovania nejaké obavy nemám a na ťažkú prácu som pripravený,“ uzavrel Michalka. Rozhodnutie o ňom, ako novom chatárovi, padlo po rokovaní majiteľov chaty v Bratislave 17. septembra. Nájomné je stanovené na 30 tisíc eur ročne, okrem toho sa však nový nájomca zaviazal, že 5000 eur navyše ročne bude jeho príspevok do rozvoja chaty. Do súťaže o prevádzkovanie chaty sa prihlásilo 23 záujemcov. 

Térynka, ako ju turisti zvyknú nazývať, leží v nadmorskej výške 2015 metrov a bola postavená ešte koncom 19. storočia podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho. V súčasnosti patrí medzi najnavštevovanejšie vysokohorské chaty.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM