Peter Handzuš Tlačové správy

Toyota: Od tkáčskych stavov po najspoľahlivejšie autá

Automobily Toyota patria medzi najspoľahlivejšie vozidlá na trhu. Toyota vyrába osobné automobily sériovo od roku 1936, ale jej história siaha až do predminuléhos storočia. Prečítajte si, ako táto svetová značka začínala.

Ilustračný obrázok k článku Toyota: Od tkáčskych stavov po najspoľahlivejšie autá
Foto: Peter Handzuš

Málokto by uveril, že chudobný tesárov syn Sakichi Toyoda vytvorí priemyselné impérium, ktoré dnes súperí o pozíciu najväčšej svetovej automobilky. Jeho najslávnejším vynálezom z roku 1897 bol drevený automatizovaný tkáčsky stav, ktorý nevyžadoval nepretržitú obsluhu, takže jeden robotník mohol ovládať viac stavov súčasne. Tkáčske stavy sa tak stali prvými produktmi firmy Toyoda.

Prvé automobily

Zakladateľov syn Kiichiro Toyoda však prejavil väčší záujem o automobily, ktoré sa do Japonska väčšinou dovážali. Rozhodol sa, že vyrobí vozidlo vlastnej výroby, ktoré bude spĺňať parametre moderného vozidla.

Prvý prototyp A1 bol dokončený v máji 1935, teda pred skoro osemdesiatimi rokmi, a Toyota vtedy využila pri vývoji najlepšie svetové vzory. Sériová produkcia sa začala v apríli 1936 osobným automobilom Toyoda AA (názov „Toyoda“ bol neskôr zmenený na „Toyota“ nielen pre lepšiu výslovnosť, ale aj pre jednoduchšie písanie ôsmimi ťahmi štetca namiesto desiatich) v americkom štýle.

V auguste 1937 potom vznikla spoločnosť Toyota Motor Company (TMC), dcérska spoločnosť výrobcu tkáčskych stavov Toyoda Automatic Spinning & Weaving (TALW). Po druhej svetovej vojne obrátila Toyota pozornosť na malé automobily, ale vzápätí svoju ponku rozšírila azda do všetkých segmentov automobilového trhu a stala sa jedným z hlavných strojcov japonského hospodárskeho zázraku.

Najväčší japonský producent automobilov

V roku 1957 vyviezla prvé vozidlá do USA, o desať rokov neskôr už Japonsko predbehlo vo výrobe automobilov všetky európske krajiny, vyrobilo tri milióny vozidiel a zaradilo sa na druhú pozíciu za USA. Ďalší vývoj znamenal posun Japonska na prvé miesto vo výrobe motorových vozidiel, keď USA prekonalo. Toyota Motor Corporation sa stala najväčším japonským výrobcom automobilov.

Legendy od Toyoty

Niektoré výrobky Toyoty sú doslova legendami. Toyota Corolla, malé vozidlo uvedené v roku 1966, vzniklo v počte prekračujúcom tridsať miliónov kusov deviatich generácií; športová Celica víťazila v najväčších svetových súťažiach, k menám známym na celom svete patria modely Crown, Corona, Land Cruiser, Camry, Avensis a Yaris, vrcholom možností je reprezentačný dvanásťvalec **Century. **

Toyota v Európe

Európsky trh je pre Toyotu natooko významný, že preň vyrába automobily vo Veľkej Británii, Francúzsku, Turecku a v Českej republike (TPCA v Kolíne, od roku 2005 malé vozidlo Aygo). Celkový počet vyrobených automobilov značky Toyota už prekročil sto miliónov.

Automobily Toyota si môžete pozrieť, vyskúšať a zakúpiť v spoločnosti AUTOKLUB na Teplickej ulici v Poprade.

AUTOKLUB, a.s. Teplická cesta 1 058 01 Poprad Tel: +421 52 772 30 79

Viac informácii o vozidlách Toyota nájdete na www.autoklub-pp.sk .

Poprad24 Foto: Toyota

Toyota: Od tkáčskych stavov po najspoľahlivejšie autá
4
Galéria
Foto: Denisa -
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM