Martin Sýkora Rôzne

Tradičný Memoriál Vlada Tatarku a Petra Šperku zapíše svoj 17. ročník

Medzinárodnými pretekmi horských záchranných služieb si v sobotu 10. marca vo Vysokých Tatrách uctia pamiatku a pripomenú výnimočnosť dvoch postáv horskej záchrany, skialpinizmu, horolezectva a vodcovstva - Vlada Tatarku a Petra Šperku.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný Memoriál Vlada Tatarku a Petra Šperku zapíše svoj 17. ročník
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Jedinečné preteky s jedinečnými ľuďmi

Preteky sa konajú každoročne v marci a súťaží sa vo viacerých zimných disciplínach, ktoré záchranári využívajú pri svojej práci. Odlišujú sa jednak zameraním na špecifickú skupinu ľudí, ale aj tzv. rely systémom pretekania. „Tento rok organizujeme už 17. ročník, každoročne sa podujatia zúčastňujú horskí záchranári zo Slovenska, Poľska a Českej republiky. Pretekári majú vytýčenú trať, na ktorú je určený maximálny časový limit. Súťažiť budú v disciplínach lezenie v ľade a v skale s horným istením, ďalej je to tzv. kros – výstup na pásoch a zjazd na lyžiach a v neposlednom rade je to obrovský slalom so saňami,“ vymenovala Tatarková s tým, že trasa pretekov začína na Hrebienku, prechádza Malou Studenou dolinou, cez Svišťový štít, Veľkú Studenú dolinu po magistrále až do Skalnatej doliny a cieľ je v Tatranskej Lomnici. Trať sa stavia podľa aktuálnych poveternostných podmienok.

XV. ročník Memoriálu Vlada Tatarku
5
Galéria

Spomienka na dve výnimočné osobnosti

Víťazov vyhlásia v štyroch kategóriách, tri sú rozdelené podľa veku pretekárov a štvrtá je kategória horských vodcov. Vyhodnotí sa aj najlepšie dosiahnutý čas lezenia v ľade, najlepší čas zjazdu so záchranárskymi saňami a organizátori vyhlásia aj celkového víťaza memoriálu.

„Obyčajne sa pretekov zúčastňuje do 50 pretekárov, podujatie však priťahuje pozornosť aj širokej odbornej i laickej verejnosti,“ upozornila Tatarková, ktorá je dcérou Vlada Tatarku.

Memoriál si pripomína dve jedinečné osobnosti Tatier, ktorým hory vzali život. V auguste v roku 2001 zahynul pri výstupe západným pilierom na Veľký Ganek Vlado Tatarka, dlhoročný obetavý záchranár. „Bol nám všetkým športovým i ľudským vzorom. Na jeho počet a pamiatku vznikol v zime v roku 2002 memoriál, ktorého hlavným organizátorom bol práve Peter Šperka. Naplnil tak Tatarkove predstavy o náročných pretekoch pre horských záchranárov, s memoriálom bol spätý 12 ročníkov, až do roku 2013. V júni totiž zahynul na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat. Memoriál preto od vtedy nesie meno oboch týchto chlapov,“ objasnil riaditeľ podujatia Martin Jakubík z Himalaya Club Vysoké Tatry, ktorý súťaž organizuje spolu s občianskym združením Jedinečná zem a Horskou záchrannou službou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM