Miroslav Pomajdík Krimi

Tragédia pri výstavbe tunela Šibenik: Prečítajte si zistenia inšpektorátu práce!

Národný inšpektorát práce (NIP) ukončil vyšetrovanie nešťastia z 12. augusta na stavbe tunela Šibenik pri Levoči, pri ktorom prišiel o život strelmajster a ďalších päť ľudí utrpelo zranenia. Smrť robotníka a zranenia ďalších piatich ľudí vtedy spôsobil nekontrolovaný výbuch náloží.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia pri výstavbe tunela Šibenik: Prečítajte si zistenia inšpektorátu práce!
Zdroj: TASR

„Inšpektorát práce Bratislava vykonal inšpekciu práce zameranú na kontrolu dodržiavania pracovnoprávnych a mzdových predpisov v obchodnej spoločnosti, ktorej zamestnanec tragicky zahynul na stavbe tunela Šibenik. Zistené bolo porušenie Zákonníka práce tým, že zamestnávateľ neuviedol v pracovnej zmluve zamestnanca stručnú charakteristiku práce, na ktorú bol zamestnanec prijatý, nerozvrhol pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku,“ uviedla hovorkyňa NIP v Košiciach Slavěna Vorobelová. Dodala tiež, že strelmajster pracoval v období od 8. júla do 16. júla a od 23. júla do 31. júla nepretržite každý deň.

„Zamestnávateľ neviedol v mesiaci august 2013 evidenciu pracovného času tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu a nepriradil pracovnému miestu zamestnanca stupeň náročnosti práce v súlade s charakteristikami stupňov náročnosti pracovných miest.“ doplnila Vorobelová.

Minister vnútra Robert Kaliňák ešte na mieste nešťastia informoval, že polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie osoby. Minister dopravy Ján Počiatek doplnil, že zároveň s policajným vyšetrovaním sa uskutočňuje aj vyšetrovanie banského úradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM