Martin Sýkora Krimi

Tragédia v horách: Horskí záchranári ťahali v boji o život za kratší koniec

Horskí záchranári sú na boj o život návštevníkov v horách zvyknutí. Ale zvyknúť si na prehru v tom najťažšom boji sa zvyknúť nedá. Hlavne ak ide o život mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v horách: Horskí záchranári ťahali v boji o život za kratší koniec
Zdroj: TASR

Úsilie a skúsenosti niekedy nestačia

Utorok (31. január 2017) bol z pohľadu práce horských záchranárov veľmi smutný. Niekedy je totiž aj umenie, nasadenie a úsilie na záchranu života málo. Práve v utorok vo večerných hodinách prijala Horská záchranná služba (HZS) žiadosť o pomoc z Veľkej Fatry. Neskoro večer schádzala z Borišova štvorica mladých turistov slovenskej národnosti. Počas zostupu sa dvom z nich pošmyklo pod vrcholom a spadli cez skalný prah do žľabu smerom do Necpalskej doliny. Bezprostredne po páde ich kamaráti nevideli a nemali s nimi žiadny zvukový kontakt.

Na miesto nehody odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra, taktiež zamestnanec z Chaty pod Borišovom a chatár z Havranova. Ako prvý lokalizoval postihnutých zamestnanec z Borišova, ktorého nasledovali horskí záchranári. „Jeden turista bol pri vedomí, ale mal vážne poranenie hlavy, druhý bol s vážnymi poraneniami v bezvedomí,“ informovali horskí záchranári, ktorí im na mieste nehody poskytli prvú pomoc a ošetrenie.

Tragická záchranná akcia HZS 02/2017
4
Galéria

Prehraný boj o život

Zranení boli zateplení, nabalení a pripravení na transport zo žľabu za pomoci UT 2000 a lanovej techniky. 28–ročný muž s poranením hlavy bol spustený do Necpalskej doliny a v ústí ako prvý odovzdaný posádke RLP, ktorá ho transportovala do nemocnice v Martine. Druhého muža museli už počas transportu záchranári HZS resuscitovať.

„Bol vytiahnutý na hrebeň a transportovaný na chatu, kde sa mu záchranári snažili čo najviac pomôcť a zatepliť ho. Následne ho z chaty transportovali do lokality Balcierovo, kde sa terénnym vozidlom HZS podarilo k zranenému dopraviť druhú posádku RLP čakajúcu v Necpaloch,“ opísali priebeh záchrannej akcie pracovníci HZS.

Resuscitácia mladého, 25–ročného turistu pokračovala takmer hodinu, no záchranným zložkám sa ho napriek veľkej snahe nepodarilo zachrániť a prítomný lekár skonštatoval smrť. Záchranná akcia bola ukončená ráno krátko pred šiestou hodinou.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM