Peter Handzuš Rôzne

Tragický deň v Nízkych Tatrách

Horskí záchranári mali v sobotu rušný deň. Vo Vysokých Tatrách pomáhali raneným, no v Nízkych Tatrách došlo k trom úmrtiam.

Dňa 3.3.2012 sa v Nízkych Tatrách v doobedňajších hodinách stal smrteľný úraz. Dvadsaťšesťročná lyžiarka českej národnosti bola na vleku** z Kosodreviny na Chopok** zrazená neznámym lyžiarom a nekontrolovateľným pádom a následným nárazom do lesného porastu si privodila ťažké poranenia. Na miesto nešťastia vyrazili záchranári HZS z OS Nízke Tatry, ktorí začali s resuscitáciou a následne bola privolaná posádka vrtuľníkovej záchrannej služby, ktorej lekár žiaľ už mohol iba konštatovať smrť.

V tom čase sa odohral ďalší úraz na Kosodrevine. Lyžiar si pádom na lyžiach ťažko poranil dolnú končatinu. Záchranári HZS ho na mieste ošetrili a v tom čase prítomná posádka VZZS ho transportovala do nemocnice.

V obedňajších hodinách bolo nahlásený cez tiesňovú linku „112“ ťažký úraz slovenského skialpinistu vo veku približne 50 rokov. Ten sa pohyboval na hrebeni medzi Ďumbierom a Chopkom. Pravdepodobne sa na zľadovatelom teréne v oblasti Krupového sedla pošmykol a padal približne 300m smerom na Halašovu jamu. Pri páde si privodil zranenia nezlúčitelné so životom. Záchranári ho po transporte odovzdali PZ SR.

V rovnakom čase sa obrátil turista s prosbou o pomoc pre 53-ročnú ženu slovenskej národnosti. Tá pri zlyžovávaní Ďumbiera smerom na Chatu pod Ďumbierom sa takisto pošmykla na zľadovatelom teréne a padala 200m pod chatu. Na pomoc vyrazili záchranári HZS z OS Nízke Tatry, spolu s lekárom z RLP, ktorí sa ku nej dostali za pomoci snežného skútra. Žena mala vážne poranenia ohrozujúce život, záchranári ihneď začali s resuscitáciou. Nasadená bola aj letecká technika, žiaľ podmienky jej nedovolili vysadenie posádky. Záchranári HZS ju preto transportovali na Trangošku, kde ju odovzdali privolanej RLP, ktorá ju na priaznivom mieste odovzdala posádke VZZS na urýchlený prevoz do nemocnice.

V poobedňajších hodinách nahlásil turista na tiesňovú linku „18 300“ nájdenie ľudského tela, ktoré nejavilo známky života v oblasti nad Halašovou jamou . Privolaní záchranári z OS Nízke Tatry spolu s privolaným lekárom po príchode na miesto mohli už len konštatovať smrť. Jednalo sa o 43-ročného občana slovenskej národnosti.

Okrem týchto zásahov záchranári HZS z OS Nízke Tatry ošetrili aj 12 úrazov na lyžiarskych tratiach v stredisku Chopok Sever a Juh.

V ranných hodinách dňa 3.3.2012 boli záchranári z Oblastného strediska Vysoké Tatry požiadaní Poľskou záchrannou službou TOPR o pomoc pre poľského turistu. Ten sa pri pohybe v oblasti Kasprovho vrchu pošmykol a spadol do Tichej doliny. Pri páde si ťažko poranil hornú končatinu, ale bol schopný pokračovať po turistickom chodníku smerom na Podbanské. Záchranári na mieste poskytli pacientovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pomocou motorového vozidla ho transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši na ďalšie vyšetrenia.

V popoludňajších hodinách dňa 3.3.2012 boli záchranári z OS Veľká Fatra požiadaní o pomoc pre slovenskú skialpinistku, ktorá si pri lyžovaní v oblasti lyžiarskeho strediska Turecká poranila koleno a nebola schopná samostatne pokračovať. Záchranári sa k nej priblížili pomocou snežného skútra, ďalej pokračovali peši. Pacientka bola na mieste ošetrená a pomocou nosidiel UT 2000 a snežného skútra transportovaná do osady Turecká, odkiaľ pokračovala spolu so svojimi známymi na ďalšie vyšetrenia.

V obedňajších hodinách dňa 3.3.2012 sa na pretekoch vo Velickej doline zranil skialpinista. Pri lyžovaní z Poľského hrebeňa spadol a privodil si ťažké poranenia ramena a dolnej končatiny. Záchranári HZS vykonávajúci asistenciu na týchto pretekoch ho na mieste ošetrili, zafixovali a na kanadských saniach transportovali na Sliezky dom, kam bol medzitým transportovaný snežným skútrom lekár z posádky RLP. Ten mu nasadil medikamentóznu liečbu a následne boli pacient aj lekár zvezení do Tatranskej Polianky. Následne pokračoval na ďalšie vyšetrenia do popradskej nemocnice.

Dňa 3.3.2012 v po­poludňajších hodinách sa slovenský skialpinista zranil pri zostupe z Končistej do Štôlskej doliny. Pri páde na lyžiach si nešťastne poranil dolnú končatinu a nemohol samostatne pokračovať. Z oblastného strediska Vysoké Tatry vyrazili štyria profesionálny a jeden dobrovoľný záchranár HZS. Nasadená VZZS pre nepriaznivé poveternostne podmienky nemohla vysadiť pri pacientovi lekára ani záchranárov. Záchranná akcia preto pokračovala klasicky po zemi. Pacient bol po príchode záchranárov ošetrený a zafixovaný vákuovým matracom a pripravený na transport. Žiaľ ani teraz počasie nedovolilo nasadiť leteckú techniku. Pacient bol na nosidlách transportovaný do Vyšných Hágov, kde ho prevzala privolaná RLP.

V poobedňajších hodinách dňa 3.3.2012 požiadal prostredníctvom tiesňovej linky „112“o pomoc slovenský turista. Postupoval po TZCH zo Skalnatého plesa na Zamkovského chatu, na zľadovatelom chodníku sa pošmykol a padal cca 100m do lesného porastu. Pádom si privodil ťažké poranenia dolnej končatiny. Zlé poveternostné podmienky, hlavne nárazový vietor, nedovolili posádke VZZS vysadiť pri pacientovi lekára. Na pomoc mu z OS HZS Vysoké Tatry vyrazili traja záchranári. Po príchode záchranárov bol pacient ošetrený, zateplený a následne bol transportovaný do nemocnice v Poprade.

Informácie pre Poprad24 poskytlo OS HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM