Martin Sýkora Správy

Traja chlapci bez zimného vybavenia stratení v Tatrách: Komu niet rady...

Sobotné popoludnie sa zmenilo na hľadanie ihly v kope sena. Tatranskí záchranári hľadali trio mladých návštevníkov, ktorí zjavne podcenili nielen seba.

Ilustračný obrázok k článku Traja chlapci bez zimného vybavenia stratení v Tatrách: Komu niet rady...
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Trio bez patričného vybavenia

Traja slovenskí turisti (23, 24, 28 rokov) z neznámych príčin a bez zimného vybavenia pokračovali v túre v neskorých popoludňajších hodinách zo Zbojníckej chaty smerom na sedlo Prielom. Po 18-tej hodine, kedy sa začína stmievať, uviazli zo severnej strany pod sedlom, odkiaľ neboli schopní ďalej pokračovať. Navyše na severnej strane Tatier je nedostatočné pokrytie signálu mobilného operátora.

„Turisti boli schopní komunikovať so záchranármi iba cez poľskú stranu a naopak záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) sa s nimi nedokázali spojiť. Spočiatku poskytli GPS súradnice aj opis miesta, kde sa nachádzajú a boli navigovaní operátorom HZS k najbližšiemu rázcestníku, ktorý ich mal usmerniť na zelenú značku,“ informovalo operačné stredisko HZS.

Hľadanie, zima a „happyend“

Po zelenej značke mali chlapci pokračovať na Sliezsky dom. Turisti ale trvali na tom, že budú pokračovať po modrej značke do Bielovodskej doliny. S pribúdajúcim časom, vyčerpaním a premoknutými vecami, topánkami a bez svetla sa rozhodli, že záchranárov HZS počkajú na mieste. „Napokon sa však predsa rozhodli zostúpiť po zelenej značke do Velickej doliny, odkiaľ im záchranári HZS išli oproti. Turistom boli poskytnuté teplé tekutiny, boli zateplení a prevezení od hotela Sliezsky dom terénnym vozidlom HZS do Starého Smokovca,“ uzavreli záchranári.

PREČÍTAJTE SI AJ: Nezvestného hľadali záchranári aj polícia: Našiel ho Zoro – mŕtveho

Pracovníci HZS dlhodobo upozorňujú na nepriaznivé podmienky vo vysokohorskom prostredí, v ktorom je pohyb veľmi špecifický a treba byť naň pripravený. Tento príbeh skončil dobre. Otázkou je, koľko ďalších si z neho vezme ponaučenie.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM