Monika Vengrínová Krimi

Traja mŕtvi chodci za tri mesiace: Prečítajte si výzvu, s ktorou prišla popradská polícia!

Od začiatku tohto roka, podľa polície, došlo na cestách služobného obvodu Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade pri dopravných nehodách k usmrteniu troch ľudí, pričom vo všetkých prípadoch išlo o chodcov. Polícia preto prišla s výzvou.

Ilustračný obrázok k článku Traja mŕtvi chodci za tri mesiace: Prečítajte si výzvu, s ktorou prišla popradská polícia!
Zdroj: TASR

„V dôsledku nepriaznivého vývoja dopravno-bezpečnostnej situácie v našom služobnom obvode vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, predovšetkým chodcov a cyklistov, na dôsledné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky, a to predovšetkým za zníženej viditeľnosti, ako je tma, hmla či dážď,“ upozorňuje riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade Peter Benko.

Chodci by preto mali dodržiavať ustanovenia zákona, podľa ktorých za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo mať oblečený reflexný bezpečnostný odev.

„Pri vedení motorového vozidla je pre vodiča predovšetkým za zníženej viditeľnosti pri prechádzaní neosvetlených miest, najmä v intravilánoch obcí, chodec bez reflexných prvkov ťažko včas viditeľný a rozpoznateľný a vodič musí často reagovať až na poslednú chvíľu,“ zdôraznil Benko s tým, že zásada „vidieť a byť videný“ je dôležitá nielen pre vodiča, ale aj pre chodca.

Ako riaditeľ popradskej polície dodal, dodržiavaním pravidiel cestnej premávky účastníkmi cestnej premávky, používaním reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti zo strany nemotorových účastníkov cestnej premávky je možné zabrániť dopravným nehodám so smrteľnými následkami alebo dopravným nehodám s ujmou na zdraví.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM