Tlačové správy

Gymnazisti mali v Bratislave nabitý program: Za kultúrou, umením i históriou

Štyridsiatka žiakov III. E a III. F počas dvoch dní (9. – 10. 11.) navštívila viaceré inštitúcie, ale aj zaujímavé zákutia nášho hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Gymnazisti mali v Bratislave nabitý program: Za kultúrou, umením i históriou
Foto: SŠDT Poprad

November sa u nás už tradične spája s exkurziou tretiakov Spojenej školy Dominika Tatarku v Poprade do Bratislavy. 4 desiatky sa rozdelili do dvoch skupín – prvá mala mediálno-kultúrny program, druhá historicko-politologický. Politickí nadšenci navštívili Národnú radu SR, kde sa stretli a porozprávali sa s poslancami Martinom Poliačikom a Martinom Klusom. „Beseda bola o to zaujímavejšia, že pán Poliačik pred ňou novinárov oficiálne informoval o svojom odchode zo strany SAS. Obaja poslanci veľmi ochotne a otvorene hovorili o práci v parlamente i o svojich plánoch,“ informovala Júlia Szentiványiová z III. E Program na Hradnom kopci pokračoval prehliadkou Bratislavského hradu. „Tam sme sa dostali do jeho reprezentačných priestorov, ktoré sú verejnosti bežne neprístupné,“ konštatovala gymnaziálna tretiačka.

Druhá skupina zatiaľ spoznávala známu obrátenú pyramídu – sídlo Slovenského rozhlasu. „Boli sme v nahrávacích i vysielacích štúdiách (videli sme napríklad ako vysiela u viacerých obľúbené FM Rádio), dokonca sme u šéfky spravodajstva sledovali, ako sa pripravuje poludňajší Žurnál. Boli sme tam v čase špičky a zistili sme, že nielen my študenti robíme mnohé veci často na poslednú chvíľu, ale že sa to stane aj redaktorom,“ opísala zážitky Szentiványiová, ktorá so spolužiakmi z rozhlasu zamierila do Galérie Nedbalka na prehliadku slovenského moderného umenia.

Gymnazisti mali v Bratislave nabitý program
5
Galéria
Foto: SŠDT Poprad

Popoludní sa všetci stretli v novej budove Slovenského národného divadla, kde sa dozvedeli, ako vzniká nová inscenácia. „Prešli sme sa po zákulisí a prehliadku sme ukončili na javisku veľkej sály, ktoré už bolo pripravené na novú hru. Mali sme tak jedinečnú možnosť stáť na miestach, kde sa pohybujú herci našej prvej scény,“ uviedla gymnazistka Júlia, podľa ktorej bol super oživením programu klavírny minirecitál Roba Hrušku z III. E v divadelnej skúšobni a korunovácia Riša Bocka z tej istej triedy. Rišo si totiž mohol vyskúšať, ako na hlave sedí divadelná rekvizita.

Piatkový program sa začal návštevou Slavína. „Od pani sprievodkyne sme získali mnoho informácií, ktoré sa viažu k tomuto vojenskému cintorínu. Vrch nad Bratislavou nám zároveň ponúkol jedinečný výhľad na hlavné mesto. Nasledoval knižný veľtrh Bibliotéka, odkiaľ sme mnohí odchádzali s kopou kníh,“ pokračovala popradská tretiačka. Po osobnom voľne Popradčani opäť zamierili do Národného divadla na predpremiéru slávnej hry Williama Shakespeara Richard III. Sledovať hru, netradičnú scénu, ale predovšetkým vynikajúcich hercov, ktorým dominoval Tomáš Maštalír, bol pre väčšinu vrcholom exkurzie v Bratislave. Počas dvoch dní si v nabitom programe každý našiel niečo, čo ho oslovilo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM