Martin Sýkora Správy

Tri ohniská vtáčej chrípky: Veterinári upozorňujú chovateľov na Spiši

Potvrdené boli zatiaľ tri ohniská, kde sa vtáčia chrípka vyskytla. RVPS žiada chovateľov, aby zabránili možnému prenosu nebezpečnej nákazy do chovov hydiny.

Ilustračný obrázok k článku Tri ohniská vtáčej chrípky: Veterinári upozorňujú chovateľov na Spiši
Zdroj: TASR

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Spišská Nová Ves upozorňuje chovateľov hydiny a iného vtáctva, ako aj voľne žijúcich vtákov na vysoko patogénnu vtáčiu chrípku a na nepriaznivý vývoj nákazovej situácie nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Klinické príznaky vysoko patogénnej formy aviárnej influenzy (HPAI) sú podľa veterinárneho lekára Jána Teplana rozmanité. Medzi skoré príznaky možno zahrnúť nechutenstvo, zníženie príjmu vody a relatívne nízku úmrtnosť.

Pozor na príznaky

„Alternatívne sa však táto choroba môže objaviť náhle v kŕdli a mnoho vtákov môže uhynúť buď bez varovných príznakov, alebo s minimálnymi príznakmi, ako je depresia, nechutenstvo, našuchorené perie a horúčka. Spravidla platí, že o čo dlhšie hydina a iné vtáctvo žijúce v zajatí prežíva, o to výraznejšie sú klinické príznaky,“ uviedol Teplan. Časový model rozvinutia príznakov závisí od vírusu a od hostiteľa prvej infikujúcej dávky spolu so systémom chovu.

„Vírus sa šíri pomalšie u nosníc chovaných v klietkach alebo u vtákov žijúcich vo voľnej prírode v porovnaní s tými, ktoré žijú vo voľnom ustajnení,“ podotkol veterinár.

Napríklad sliepky infikované vírusom HPAI môžu najprv znášať vajcia s mäkkou škrupinou, avšak čoskoro ich prestanú znášať úplne. U chorých vtákov je zas prítomná silná vodnatá hnačka a vtáky sú nadmerne smädné. „Dýchanie môže byť sťažené a dá sa pozorovať nadmerné slzenie. Úmrtnosť v kŕdli kolíše od 50 do 100 percent,“ podotkol Teplan.

Zdroj: TASR

Ochorenie treba nahlásiť

U brojlerov sú príznaky HPAI často menej očividné ako u inej hydiny, pričom zvyčajne medzi ne patrí ťažká depresia, nechutenstvo či zvýšená úmrtnosť. Pri morkách sa vírus prejavuje podobne ako u iných vtákov žijúcich v zajatí, u husí sú príznaky podobné príznakom nosníc, ide o depresie, nechutenstvo a hnačky.

„Kačice nemusia pri infikovaní vírusom HPAI vykazovať klinické príznaky, bolo však hlásené, že niektoré kmene vyvolávajú príznaky podobné tým u husí s určitou úmrtnosťou,“ priblížil veterinárny lekár.

Podľa jeho slov u pštrosov môžu klinické príznaky absentovať. V prípade poklesu znášky, príjmu krmiva a vody, pri klinických prejavoch svedčiacich o nákaze či v prípade úhynu hydiny a iného vtáctva je potrebné privolať veterinárneho lekára a túto skutočnosť oznámiť na RVPS Spišská Nová Ves. Upozornenie RVPS uviedla na svojej internetovej stránke samospráva Spišskej Novej Vsi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM