Martin Sýkora Rôzne

Tridsať koncertov na ôsmich miestach: Snem umelcov uvažuje o festivale v Tatrách

Slovenský ochranársky snem (S-O-S) adresoval výzvu umelcom, ktorí majú vystúpiť počas koncertov na hudobnom festivale Tatra Flowers začiatkom septembra.

Ilustračný obrázok k článku Tridsať koncertov na ôsmich miestach: Snem umelcov uvažuje o festivale v Tatrách
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Mimo chránenej prírody

Slovenský ochranársky snem (S-O-S) poukázali na to, že koncerty sa neuskutočnia len v podhorí či v bývalých tatranských kúpeľných osadách na okraji Tatranského národného parku, ale aj hlboko v jeho vnútri či na území národných prírodných rezervácií, ktoré sa nachádzajú v najvyššom stupni ochrany.

Snem umelcov vyzval, aby svoju účasť na podujatí prehodnotili a podmienili ju vystúpeniami mimo lokalít s chránenou vzácnou prírodou.

„Vzácne územia nevyhlasujeme za chránené na to, aby sme ich následne oživovali rôznymi kultúrnymi podujatiami, ale práve preto, aby sa tam žiadne podujatia typu Tatra Flowers nekonali,“ uvádza sa vo výzve, ktorú médiám adresovala mediálna manažérka združenia Občan, demokracia a zodpovednosť (ODZ) Ľubica Trubíniová.

Nový festival Tatra Flowers má podľa organizátorov spojiť umelecký zážitok s prírodným prostredím Vysokých Tatier. Naplánovaných je 30 koncertov na ôsmich miestach, pričom cieľom podujatia je ponúknuť zmes rôznych žánrov, ako je folklór, klasická hudba, etno či moderná alternatíva.

Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Komerčný a masový cirkus?

Vo výzve pre umelcov sa uvádza, že medzi miestami, na ktorých sa majú koncerty uskutočniť, je aj Malá Studená dolina, Skalnatá dolina, ústie Mlynickej doliny či Mengusovská dolina, ktoré sú v najvyššom stupni ochrany.

„Nejde len o stresovanie vzácneho a citlivého tatranského živočíšstva, ale aj o ekologické a environmentálne dôsledky všetkého sprievodného komerčného a masového cirkusu, ktorému sa podobné podujatie jednoducho nevyhne,“ uvádza sa vo výzve.

Súhlasíte s konaním kultúrnych podujatí v chránenom území?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM