Monika Vengrínová Rôzne

Turista zažil v Tatrách náročné momenty: Záchranári ho museli hľadať až dva razy!

O pomoc požiadal horských záchranárov slovenský turista (64) po tom, ako stratil orientáciu a zhoršilo sa počasie a viditeľnosť. Záchranári ho hľadali dvakrát.

Ilustračný obrázok k článku Turista zažil v Tatrách náročné momenty: Záchranári ho museli hľadať až dva razy!
Zdroj: Webnoviny.sk

Turista požiadal o pomoc v pondelok v popoludňajších hodinách. V tom čase sa nachádzal na Vareškovom hrebeni a nevedel bližšie zadať svoju polohu. Na miesto boli vyslaní dvaja záchranári a smerovali k mužovi Veľkou Studenou dolinou do Slavkovského sedla na Vareškový hrebeň. O niečo neskôr požiadali o technický zásah posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE), nakoľko sa zlepšila viditeľnosť.

Na heliporte vyzdvihli záchranára HZS a posádka sa pokúsila vykonať vyslobodenie turistu v oblasti Vareškového sedla, kde bol lokalizovaný a záchranári s ním nadviazali vizuálny kontakt. Pre silný vietor sa však nepodarilo turistu vyslobodiť z hrebeňa a ani vysadiť záchranára v Slavkovskom se­dle.

Stratený Slovák sa v tom čase rozhodol pokračovať v túre smerom na Slavkovský štít, o ktorom si myslel, že je bližšie a zvládne to bez problémov. Posádka VZZS ATE so záchranárom sa vrátili na základňu, a taktiež bola stiahnutá z doliny od Vareškového plesa aj pozemná skupina dvoch záchranárov HZS.

Muž ešte pred dokončením výstupu na Slavkovský štít, v nadmorskej výške cca 2310 metrov opäť začínal mať problémy s orientáciou, viditeľnosťou a prichádzajúcou tmou. Po tom, čo dosiahol vrchol Slavkovského štítu, znovu žiadal o pomoc HZS. Do terénu tak bola vyslaná skupina dvoch horských záchranárov. O 2. hodine po polnoci nadviazali s turistom svetelný kontakt. O hodinu neskôr sa s ním záchranári stretli vo výške približne 1950 metrov nad morom a vrátili sa na základňu v Starom Smokovci. Záchranná akcia sa skončila nad ránom o pol piatej.

foto: ilustračné

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM