Peter Handzuš Rôzne

Turisti sa môžu v Tatrách pohybovať aj v zime, a to vďaka značkám na tyči

Množstvo napadaného snehu v súčasnosti nie je prekážkou, aby sa turisti vybrali na zimnú turistiku do Tatranského národného parku.

Úseky značkovaných turistických chodníkov nespadajúcich pod sezónnu uzáveru sú priechodné. O ich zimné trasovanie a priechodnosť sa starajú pracovníci Strediska terénnych služieb a ochranných obvodov Štátnych lesov Tatranského národného parku (STS ŠL TANAPu).

Počas zimy je vytyčovaných približne 20 kilometrov takýchto trás, a to aj na územiach bez lesa, kde značku na kameni nahrádza značka na tyči. „Tyče osádzame v Mlynickej doline po vodopád Skok a v Mengusovskej doline po Hincovu skalu. Takto značený je aj zelený chodník od hornej hranice lesa až po Sliezsky dom, rovnako ako aj žltý chodník vedúci k Velickému plesu zo Smokovca,“ vymenúva Dominik Michalík zo STS ŠL TANAPu.

Okrem toho je tyčami vyznačená aj magistrála z Hrebienka od hornej hranice lesa až na Sliezsky dom a od Lomnickej vyhliadky na Skalnaté pleso. Nad hornou hranicou je vytyčovaný aj chodník vedúci k chate pri Zelenom plese. Takto označené sú aj Veľká Studená dolina po Zbojnícku chatu a Malá Studená dolina po Téryho chatu, ktoré sú zároveň aj najdlhšími trasami sprístupnenými v zime.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM