Martin Sýkora Správy

Turisti vo Vysokých Tatrách cestujú v lete komfortnejšie: Posilnené spoje TEŽ

Letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách je v plnom prúde. Slovenské veľhory sa tešia z vysokej návštevnosti. S tým súvisí aj posilnenie električkových spojov.

Ilustračný obrázok k článku Turisti vo Vysokých Tatrách cestujú v lete komfortnejšie: Posilnené spoje TEŽ

Zlý začiatok, dobrý koniec

Turisti vo Vysokých Tatrách sa ešte v nedávnej minulosti sťažovali počas leta na preťažené spoje Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ), vagóny boli preplnené a frekvencia dopravy nepostačujúca. Zástupcovia oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry žiadali o posilnenie spojov v letnom období, štát však neposkytol dostatočné finančné krytie na posilnenie letnej prevádzky Tatranskej elektrickej železnice.

Situáciu teda od leta 2015 pomáhajú riešiť Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska a OOCR Región Vysoké Tatry. Obe organizácie vyčlenili zo svojho rozpočtu financie, ktoré získali z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR za účelom rozvoja cestovného ruchu. Prostriedky z dotácie sú využívané prioritne na marketingové aktivity a rozvoj turistickej infraštruktúry, z dotácie však bolo nevyhnutné vyčleniť časť aj na spolufinancova­nie TEŽ.

KOCR Severovýchod Slovenska v roku 2017 prispela sumou 35 520 eur a OOCR Región Vysoké Tatry sumou 40 548 eur vrátane DPH.

Výsledkom je zabezpečenie vyššieho počtu spojov TEŽ a tiež zvýšenie počtu vlakových súprav. Turisti sa tak oproti minulosti nemusia obávať, či sa vojdú do súprav a netlačia sa na perónoch.

Podtatranci na vlastnú päsť

„So Železničnou spoločnosťou Slovensko, a. s. sme aj v tomto roku uzavreli zmluvu o dopravných službách vo verejnom záujme a prevádzkovaní verejnej osobnej dopravy na tratiach Tatranských elektrických železníc. Posilnené sú spoje na tratiach Štrba – Štrbské Pleso, Poprad-Tatry – Štrbské Pleso a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica od 1. júla do 17. septembra 2017,“ uviedol Michal Sýkora, predseda KOCR Severovýchod Slovenska. Celkovo sa rozsah verejnej osobnej dopravy TEŽ rozšíri počas leta o 12 150 vlakových kilometrov (vlkm). Predpokladá sa, že za predmetné obdobie bude týmito navýšenými vlakmi prepravených cca 140 000 osôb.

„Veríme, že tento náš spoločný krok prispeje ku komfortu návštevníkov Vysokých Tatier a že budú odchádzať domov plný pozitívnych dojmov a zážitkov,“ uviedol na záver Michal Sýkora, predseda KOCR Severovýchod Slovenska.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM