Peter Handzuš Rôzne

Turistickí sprievodcovia cez nadchádzajúci víkend ponúknu bezplatne služby

Obyvatelia a návštevníci 13 slovenských miest budú mať v dňoch 19. - 20. februára opäť príležitosť dozvedieť sa rôzne fakty o ich histórii a súčasnosti. Bezplatnými prehliadkami miest si aj Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) pr

Od roku 2009 kladú sprievodcovia cestovného ruchu dôraz na profesionalitu služby.
Od roku 1985 je 21. február vyznačený v kalendári ako Svetový deň turistických sprievodcov, keďže práve na ten deň pripadá výročie založenia Svetovej federácie asociácie turistických sprievodcov (WFTGA) ako profesijného odborného združenia sprievodcov.
Popri prezentácii a popularizácii svojej práce pre verejnosť sa turistickí sprievodcovia stávajú v istom zmysle aj vyslancami miest, regiónov a krajín. Mnohí sa venujú najmä práci so zahraničnými návštevníkmi a dovolenkármi. Aj preto WFTGA prišla v roku 1990 s myšlienkou, že obyvateľom miest, v ktorých sprievodcovia žijú a pracujú, ponúkne pravidelne v deň jej založenia možnosť spoznať mesto s bezplatným výkladom odborného sprievodcu. Podujatie sa vtedy uskutočnilo v 15 krajinách.
SSSCR ako profesijná organizácia na Slovensku vznikla v apríli 2003, do WFTGA vstúpila v novembri 2003, jej 39. členom sa stala 1. januára 2004 a v tom istom roku sa prvýkrát zapojila do akcie Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu, a to 21. februára. Vtedy sa prehliadky miest s výkladom sprievodcov uskutočnili v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove.
V uplynulých ročníkoch Svetového dňa turistických sprievodcov si v 17 mestách odborný výklad stovák sprievodcov vypočulo podľa registrácie na štarte sprievodcovskej akcie okolo 7067 ľudí.
Na jar 2007 sa SSSCR stala riadnym členom Európskej federácie sprievodcov (FEG).
SSSCR patrí medzi sedem zakladajúcich členov Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky (ZCR SR). Zväz vznikol 17. januára tohto roku a jeho prvým prezidentom sa stal Stanislav Macko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM