Jakub Forgács Správy

Turistika už nemusí byť zadarmo: Štát plánuje spoplatniť časť Vysokých Tatier!

Túra v časti Tatier nemusí byť zadarmo. Štátni ochranári zvažujú, že za vstup do chránených území budú vyberať vstupné. Ako príklad im môžu slúžiť Poliaci, ktorí časť Tatier spoplatňujú už dvadsať rokov.

Ilustračný obrázok k článku Turistika už nemusí byť zadarmo: Štát plánuje spoplatniť časť Vysokých Tatier!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Dospelý tam za celodenný vstup platí približne euro. Nimi sa plánujú inšpirovať aj tatranskí ochranári. „Príjem zo vstupného by išiel na údržbu chodníkov a do zlepšenia služieb, napríklad do vybudovania odpadkových košov a toaliet, s ktorými máme problém,“ povedal riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Pomôže, ak peniaze neskončia v Bratislave

Zatiaľ sa vstupné vyberá len v Slovenskom raji. Ide obciam, nie ochranárom. Myšlienku spoplatnenia chránených území víta Ján Roháč z nadácie Ekopolis. Tvrdí, že pokiaľ bude systém nastavený rozumne, tak to môže chráneným územiam pomôcť. „Umožní to, aby z peňazí mala prínos ochrana prírody a miestni obyvatelia. Ak by tie peniaze skončili v Bratislave, tak z toho neprofituje nikto,“ uviedol.

Štátni ochranári budú mať pri výbere vstupného od budúceho roka viac kompetencií. V súčasnosti sa im ho vyberať neoplatilo, pretože príjmy zo vstupného by museli odviesť do envirofondu. Po novom im však majú ostať.

Ochranári bojujú s majiteľmi pozemkov a urbármi

Novela zákona o ochrane prírody by zároveň mohla pomôcť vyriešiť spletité vzťahy k pozemkom v chránených územiach. Štát totiž nie je ich stopercentným vlastníkom. „Musíme bojovať nielen so súkromnými vlastníkmi, ale aj s urbármi, so štátnymi lesmi a s cirkvami,“ vysvetľuje šéf štátnych ochranárov Milan Boroš.

Práve od dohody ochranárov s nimi závisí, ktoré konkrétne časti chránených území budú spoplatnené. Podľa Boroša by mohlo byť viac informácií známych do konca roka. Štátni ochranári by chceli v budúcnosti ponúknuť návštevníkom parkov aj sprievodcovské služby a odborné výklady.

V Slovenskom raji by sa takýmto spôsobom už v budúcom roku chceli podieľať na výbere vstupného. „A to zvýšením sumy vstupného o relevantnú sumu turistom, ktorí o túto možnosť prejavia záujem,“ spresnil hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM