Webnoviny - Krimi

Túry na vrcholy Tatier sa neodporúčajú

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 2. novembra (WEBNOVINY) – Ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, ojedinele s hmlou.

Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od + 2° C do +10° C. Fúkal mierny premenlivý, na hrebeňoch Nízkych Tatier čerstvý južný vietor. Vo Vysokých a Západných Tatrách sa väčšie snehové plochy starého zmrznutého snehu nachádzajú v žľaboch a muldách v nadmorskej výške nad 2 000 m.

Na severných expozíciách a v tieni je povrch terénu zľadovatený. Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier je v žľaboch nafúkaný sneh, terén je miestami zľadovatený, preto sa neodporúčajú túry na vrcholy Tatier a prechody cez vysokohorské sedlá. Na túry k tatranským chatám sa odporúča použitie lyžiarskych paličiek.

V najvyšších polohách Nízkych Tatier v severnej expozícii sa nachádzajú nesúvislé snehové polia, ktoré sú zľadovatené, preto treba zvýšiť opatrnosť. Odporúča sa použitie zimného výstroja. Nesúvislé snehové polia sú aj v najvyšších polohách Západných Tatier. Terén je miestami zľadovatený, hlavne na severných expozíciách a v tienistých stranách.

Na túrach je potrebný zimný turistický výstroj, informuje Horská záchranná služba v Jasnej.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM