Monika Vengrínová Rôzne

Týraných žien neustále pribúda: Sexuálne, psychické či fyzické násilie sa týka aj Popradčaniek

Tolerancia násilia je v našej spoločnosti stále veľmi vysoká. Len na Slovensku žije približne 34 % žien, ktoré sa počas svojho života stali obeťou týrania, či už zo strany súčasného alebo bývalého partnera. V Poprade sa rozhodli podať im pomocnú ruku.

Ilustračný obrázok k článku Týraných žien neustále pribúda: Sexuálne, psychické či fyzické násilie sa týka aj Popradčaniek

„Väčšinou ide o kombináciu psychického, psychologického, ekonomického, fyzického aj sexuálneho násilia. To znamená, že škody, ktoré sú páchané na ženách, a častokrát aj na deťoch, sú nedozierne a veľakrát majú dlhodobý charakter,“ uviedla sociologička Barbora Holubová s tým, že na Slovensku zažije počas svojho života násilie asi 34 % žien medzi osemnástym a 74-tým rokom života, pričom vyššie percento týrania je zo strany bývalého, ako súčasného partnera.

Mnoho žien sa s násilím nikdy nevyrovná

Najčastejšími dôsledkami domáceho násilia sú modriny, škrabance, zlomeniny, ale i potraty, úzkosti, či depresie. Až 33 % žien sa s násilím nedokáže vyrovnať nikdy. A tak, ako v iných štátoch, v iných mestách, tak i v Poprade je týraných žien veľmi veľa, nakoľko tolerancia násilia je v našej spoločnosti naozaj veľká.

„Neustále narastajú prípady sexuálneho násilia a najmä týranie blízkej a zverenej osoby. Ženy prežívajúce násilie ho na polícii oznamujú najčastejšie v piatok a pred sviatkami. Polícia po nahlásení začína trestné stíhanie. A aj sama vyhľadáva takéto prípady,“ objasnila Katarína Šmelková, preventistka a špecialistka Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove a dodala, že ochranu týraným ženám vie poskytnúť len v symbióze s úradmi práce, súdmi, mestom, cirkvou, lekármi, školami, samosprávnym krajom, súdmi, prokuratúrou a tiež s centrami pre týrané ženy.

Progresfem Poprad druhým centrom v Prešovskom kraji

Tých je však na Slovensku málo. Kým na päťdesiattisíc obyvateľov by malo pripadať jedno, napr. v Banskobystrickom kraji nie je žiadne a v Prešovskom sú len dve, namiesto ôsmich, ktoré by tu mali byť. Po Prešove sa tak v tomto období otvorilo krízové centrum aj u nás v Poprade. Prostriedky naň získalo z nórskeho finančného mechanizmu v súčinnosti s úradom vlády. Tu nielen Popradčankám, ale všetkým ženám, ktoré požiadajú o pomoc, poskytnú psychologické, sociálne, či právne poradenstvo. S klientkami sa bude pracovať na dennej báze.

„Ja osobne som sa týraným ženám venovala jedenásť rokov v materskom centre, potom som dva roky poskytovala bezplatné poradenstvo a minulý rok som založila Progresfem, pretože som u nás pociťovala dopyt po týchto službách. Cieľom centra je znižovať dopady domáceho a rodovo podmieneného násilia. Je nemožné tomu zabrániť, ale je možné znižovať riziká a poskytovať intenzívnu pomoc,“ vysvetľuje Karin Jureková, štatutárna zástupkyňa Progresfem Poprad, ktorého adresa je z pochopiteľných dôvodov utajená. Ženy, ktoré potrebujú pomoc ju však nájdu na telefónnom čísle 0908 121 427 alebo na mailovej adrese progresfem@progresfem.sk.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM