Peter Handzuš Rôzne

Týždeň vedy a techniky pod Tatrami: Príďte sa pozrieť, ako funguje vesmír

V Astronomickom ústave Slovenskej akadémie vied (AsÚ SAV) v Starej Lesnej sa záujemcovia môžu zoznámiť s históriou a súčasnosťou astronómie a astrofyziky na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň vedy a techniky pod Tatrami: Príďte sa pozrieť, ako funguje vesmír
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je spropagovať vedu a ukázať rôzne vedecké disciplíny verejnosti. „Máme tu prednášky, ktoré sa týkajú populárnych tém o kométach, asteroidoch, o Slnku, o extrasolárnych plánétach, čo teraz vo výskume letí. A takisto tu máme výstavku, ktorá sa týka základných svetelných javov. Ako vyzerajú hviezdy a čo my na nich skúmame,“ povedal na úvod vedecký pracovník AsÚ SAV v Starej Lesnej Ľubomír Hambálek. Astronómovia všetko pripravili v súlade s Rokom svetla, ktorý práve prebieha. Zaujímavá je výstava s lasermi, ktorá zaujala hlavne deti. Deti veľa vecí vnímajú inak, ak majú možnosť si získané vedomosti overiť aj prakticky. „Je to pre ne zaujímavejšie, že to vidia, zároveň o tom aj počujú a vedia, že na čo to môžu použiť. Aj ja si viem veci lepšie pochopiť, ak ich vidím naživo. Vesmírne objekty sú od nás tak veľmi vzdialené, že len málokto si vie predstaviť, čo sa to tam vlastne deje. Akákoľvek názorná pomôcka, ktorá deťom vesmír priblíži, má svoje opodstatnenie,“ vysvetlil Hambálek.

Návštevníkov AsÚ SAV najviac zaujíma, čo sa deje okolo nás vo vesmíre práve teraz, aké je možné vidieť planéty voľným okom, čo sa deje na Slnku, alebo či na nás nespadne nejaký asteroid. Po zotmení je možné pred pracoviskom Astronomického ústavu v Starej Lesnej ďalekohľadom sledovať prvé jasné objekty na oblohe – Venušu a Jupiter.

Stále je čo objavovať

Ak si myslíte, že vo vesmíre už nie je čo objavovať, nie je to pravda. Síce už neobjavíme nové planéty a hviezdy v našej „bezprostrednej“ vzdialenosti, ale od deväťdesiatych rokov prežívajú astronómovia hektické obdobie. „Pred 15–20 rokmi sa začali objavovať exoplanéty a to boli prvé veľké objavy po dlhej dobe. Dnes ich už objavujeme stovky, tak si ľudia povedia, že to už nie je zaujímavé, ale každá tá planéta je iná. To, čo ľudí teraz najviac zaujíma je, že kedy nájdeme druhú Zem. Zatiaľ sa nám to nepodarilo. Ale ak preskúmame dostatočné množstvo planét, určite tam nejaká podobná Zemi bude. A potom začne ľudí oveľa viac zaujímať, že kedy sa tam dostaneme, ale to už je mimo astronómiu samozrejme,“ prezradil Ľubomír Hambálek.

V súčasnosti sa blíži sonda k Plutu. Donedávna ešte k planéte, no momentálne stále najvzdialenejšiemu telesu, k akému kedy ľudsky vyrobený prístroj doletel. „Tento aj budúci rok to bude zapĺňať hlavné správy. Okolo kométy krúži sonda, to sa doteraz tiež ešte nestalo. Toto obdobie je veľmi bohaté na novinky z astronómie, nielen zo vzdialeného vesmíru, ale aj z toho v našej slnečnej sústave,“ dodal Hambálek.

Keďže je čas školských výletov a exkurzií, po dohode s pracovníkmi Astronomického ústavu je možné do konca júna vyskúšať si aj pozorovanie Slnka cez deň, alebo návštíviť ústav v inom dohodnutom čase. Viac informácii sa dozviete na stránke venovanej priamo exkurziám.

Program Týždňa vedy a techniky na piatok 12.6.2015

12:00 – 24:00 hodinové vstupy pre verejnosť do budovy AsÚ SAV, výstava o histórii a súčasnosti astronómie a astrofyziky na Slovensku
22:00 – 24:00 prehliadky nočnej oblohy za priaznivého počasia. Náhradný program: prezentácia slobodných počítačových planetárií.
Prednášky v predpokladanom trvaní asi 1 hod.:
17:00 Mgr. Emil Kundra, PhD.: „Život hviezd – HR diagram“
19:00 Mgr. Zuzana Kreibiková: „Nebezpečný vesmír“
21:00 Mgr. Ľubomír Hambálek, PhD.: „Vesmírometer“

Týždeň vedy a techniky pod Tatrami: Príďte sa pozrieť, ako funguje vesmír
16
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM