Martin Sýkora Správy

U susedov v Spišskej Novej Vsi dobudovali nemocnicu: Novinka má zlepšiť starostlivosť o pacientov

Pol roka trvalo stavanie nového oddelenia spišskonovoveskej nemocnice. Zaujal nový systém, známy zo zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku U susedov v Spišskej Novej Vsi dobudovali nemocnicu: Novinka má zlepšiť starostlivosť o pacientov
Zdroj: TASR

Oddelenie urgentnej a intenzívnej starostlivosti v spišskonovoveskej nemocnici, ktoré sa začalo stavať v decembri 2015, je otvorené. Na vybudovanie oddelenia sa použilo viac ako milión eur. Cieľom investície bolo vytvoriť vzorový model urgentnej zdravotnej starostlivosti pre celé Slovensko, ktoré sa zakladá na anglosaskom koncepte. Ide o najvyššiu investíciu od vzniku nemocnice.

„Veľmi ma teší, že sme tento projekt dokázali postaviť v prostredí všeobecnej regionálnej nemocnice. Navyše sa tu podarilo zostaviť tím, ktorý koncentruje lekárov a sestry s dlhoročnými skúsenosťami z urgentnej a intenzívnej medicíny u nás a v zahraničí. Urgentné príjmy považujeme za jednu zo sieťových priorít. Verím, že realizácia tohto projektu napomôže k ich rozšíreniu v tejto modernej podobe po celom Slovensku,“ vysvetlil generálny riaditeľ siete regionálnych nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj nemocnica v Spišskej Novej Vsi, Ľuboš Lopatka.

Pacientov na novom oddelení ošetria prednostne podľa závažnosti ich stavu. To sa docieli zavedením takzvanej triáže počas vstupného príjmu. Ide o proces, ktorý stanovuje prioritu vyšetrenia pacienta na základe závažnosti jeho stavu, nameraných hodnôt fyziologických funkcií a údajov získaných od pacienta. Skladá sa z piatich stupňov. Ku každému stupňu závažnosti bude priradený maximálny čas, dokedy má byť pacient definitívne ošetrený. Najakútnejšie stavy musia byť vyriešené okamžite alebo najneskôr do desiatich minút. Menej akútne stavy medzi jednou až dvoma hodinami. Poradie pacientov teda neurčuje čas príchodu na ošetrenie.

„Na čase jednoznačne záleží. Za desať – 15 minút pri krvácaní z veľkej cievy človek stratí až jeden liter krvi. Následky môžu byť fatálne. Hlavným cieľom je viac zachránených životov a celkové uzdravenie pri akútnych pacientoch,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice Renáta Šuláková. Na rozdiel od štandardného ošetrenia u lekárov z jednotlivých špecializácií budú pacienti v opatere novovybudovaného tímu urgentnej medicíny.

Na oddelenie urgentnej medicíny stavebne nadväzuje aj nové oddelenie multiodborovej intenzívnej starostlivosti, ktoré spája bývalé oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a jednotky intenzívnej starostlivosti. Jeho prínos spočíva v tom, že hospitalizovaní pacienti sú umiestnení na jednotke so sústredenou intenzívnou starostlivosťou a na ich stave a liečebnom postupe sa v prípade potreby vie dohodnúť multiodborový tím špecializovaných lekárov. Z nových 18 lôžok sú dve stavebne izolované. Budú sa využívať pri pacientoch, ktorí sú infekční a pri ktorých treba eliminovať riziko rozšírenia nákazy.

V OBRAZOCH: Pozrite si, ako vyzerá nový urgent v spišskonovoveskej nemocnici
20
Galéria
Prvý pacient na novom urgente v spišskonovoveskej nemocnici
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM