Monika Vengrínová Rôzne

Údržba detských ihrísk v Poprade aj v čase prázdnin: Poškodenie spôsobené i vandalizmom už stálo tisícky eur

Prázdninové obdobie je časom zvýšeného vyťaženia detských ihrísk. Mesto im preto aj v tomto čase venuje zvýšenú pozornosť. Okrem pravidelného monitoringu sa samospráva venuje priebežným opravám poškodených prvkov, dosiek a oploteníi hrísk. Od začiatku roka tak samospráva investovala už tisícky eur.

Ilustračný obrázok k článku Údržba detských ihrísk v Poprade aj v čase prázdnin: Poškodenie spôsobené i vandalizmom už stálo tisícky eur
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Najviac práce je už tradične na miestach s najväčším výskytom detských ihrísk – na sídliskách JUH. Okrem štandardného opotrebenia jednotlivých detských prvkov musí samospráva najviac prostriedkov a energie venovať poškodeniam spôsobeným nesprávnym používaním a vandalizmom. „Len od začiatku roka 2015 takto mesto investovalo do opráv poškodených prvkov na detských ihriskách a výmen piesku v pieskoviskách viac ako 13 tisíc eur,“ uviedla Daniela Polaštiková z oddelenia životného prostredia MsÚ v Poprade.

Keďže opravami zastaralých detských ihrísk nie je možné docieliť technické a bezpečnostné požiadavky kladené na takéto zariadenia, zastaralé detské ihriská, ktorých prvky sú na konci životnosti a môžu byť nebezpečné preto ich samospráva odstraňuje. Mesto chce naďalej pokračovať v alternatíve budovania účelových, oplotených a technicky dostatočne vybavených detských ihrísk na celom území Popradu.

Za desať rokov investované do ihrísk 2,7 milióna

Od roku 2006, kedy bola spracovaná koncepcia revitalizácie detských ihrísk v meste Poprad, investovalo mesto do výstavby nových ihrísk 2 732 272 eur. Medzi pilotnými projektmi bolo zrevitalizovanie plôch na sídlisku JUH III a na sídlisku JUH V, VI. V súčasnosti sú na území mesta zrevitalizované ihriská na sídlisku Západ pri bloku Luxor, pri bloku Novohrad – Považie, v časti mesta Matejovce na Ul. Allendeho, v časti mesta Spišská Sobota na Košickej ul., v centre mesta pri bytovom dome LUXOR a na Ul. J. Curie za blokom Encián, na sídlisku JUH V, VI pri Kostole Cyrila a Metoda, v časti mesta Veľká v lokalite Na letisko. Nové ihrisko vzniklo v Strážach, rozsiahlou revitalizáciou prešlo ihrisko na Tomášikovej ulici, ktoré je zaujímavou kombináciou detského ihriska, multifunkčnej hracej plochy a po prvýkrát v Poprade aj vonkajšieho fitness. Detské ihrisko je aj súčasťou zástavby nájomných bytov v Továrenskej štvrti v Matejovciach.

Ďalšie ihriská boli obnovené a doplnené prvkami zo zrušeného ihriska pri OC Max. Ide o ihriská na Pavlovovej ul. za blokom Antimón, vo vnútrobloku na Uherovej ulici, na Popradskom nábreží a v časti mesta Kvetnica. Mesto prevzalo do svojej správy aj detské ihrisko pri OC Kriváň, ktoré vybudoval investor obchodného centra. Ešte v minulom roku pribudla herná zostava pre deti do 6 rokov aj na Námestí sv. Egídia. Aktuálne boli v rozpočte mesta vyčlenené prostriedky na výstavbu WORKOUT ihriska vo vytipovanej lokalite vo vnútrobloku za bytovým domom Svratka.

Cieľom je zvýšiť bezpečnosť hrajúcich sa detí

Hlavným cieľom revitalizácie detských ihrísk je zvýšiť bezpečnosť hrajúcich sa detí a zabezpečiť súlad hracích plôch so súčasnou platnou legislatívou. Každé detské ihrisko je označené prevádzkovými pokynmi a určené pre užívateľov – deti konkrétnej vekovej kategórie.

„V súvislosti so snahou o zabezpečenie bezpečnosti prevádzky a bezproblémového užívania všetkých ihrísk sa obraciame na verejnosť, aby rešpektovala prevádzkové pokyny nachádzajúce sa pri detských ihriskách. V prípade vandalizmu alebo neprimeraného správania vedúceho k zámernému znehodnocovaniu detských zariadení na detskom ihrisku samospráva apeluje na obyvateľov, aby o tom informovali mestskú políciu na čísle 159. Finančné prostriedky ušetrené na opravách tak budú môcť byť investované do revitalizácie ďalších detských ihrísk,“ doplnila Polaštiková.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM