Monika Vengrínová Rôzne

Ukážky historických bojov i najnovšie stíhačky: Aj taký bude Aero-moto víkend

Už zajtra vypukne jubilejný 15.ročník populárneho Aero-moto víkendu pod Tatrami. Popradské letisko sa na dva dni, 28. a 29.júna, stane dejiskom akrobatických ukážok stíhačiek, historických bojov, záchranných akcií či slovenskej premiéry svetoznámej leteckej skupiny.

Ilustračný obrázok k článku Ukážky historických bojov i najnovšie stíhačky: Aj taký bude Aero-moto víkend
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Tohtoročný program letových ukážok bude trvať tri hodiny a bude tu strašne veľa akrobacie,“ uviedol riaditeľ Aero-moto víkendu Roman Klouda z Aeroklub Poprad. Chýbať nebude ukážka vládneho špeciálu JAK40, ukážky letov vrtuľníkov, dopravných, športových a civilných lietadiel, ale tiež záchranné akcie hasičov a leteckých záchranárov či zoskoky parašutistov. „Svoje akrobatické ukážky predvedie aj aktuálny majster Českej a Slovenskej republiky Slavo Medvec, ktorý titul získal len minulý víkend,“ povedal Klouda.

Ukážky bojov i stíhačky zo stajne Red Bull

Usporiadateľom sa tiež pod Tatry podarilo dotiahnuť svetoznámu leteckú formáciu The Flying Bulls Duo, ktorá lieta na najvýkonnejších leteckých špeciáloch na svete XtremeAir s rýchlosťou viac ako štyristo kilometrov za hodinu zo stajne Red Bull. „Majú zbrusu nové akrobatické stíhačky a na Slovensku to bude ich premiéra. Veľmi sa na to tešíme. Sú to skutočne stíhačky s obrovským výkonom a obrovskou rýchlosťou, treba to vidieť,“ myslí si riaditeľ tejto obľúbenej akcie pod Tatrami.

K leteckej šou vždy patrí i akýsi prierez letectvom, takže chýbať nebudú ani ukážky bojov z pyrotechnickými efektmi, akrobaciou, či zostrelením nemeckého lietadla a pozemnými vojskami, či ukážka historických lietadiel z Československej republiky z predvojnových čias. „Jedno bolo vyrobené v Československu, druhé v Nemecku. Sú to obrovské skvosty a vidieť ich je strašná vzácnosť. Sme radi, že sa nám podarilo pritiahnuť ich sem,“ teší sa Klouda.

Odvážnejší môžu vyskúšať tandemový zoskok i vyhliadkový let

Návštevníci sa môžu tešiť aj na vystúpenia hudobných skupín Feedback a Druhé Ja, či pesničkovo-divadelnú šou Fíha tralala pre tých najmenších. Pripravená je i výstava najnovších automobilov a veteránov. Počas trvania akcie si tiež budú môcť návštevníci vychutnať vyhliadkové lety na vrtuľníku, či lietadlách alebo tí odvážnejší si vyskúšať tandemový zoskok padákom.

Parkovanie je zabezpečené príchodom len od Velického družstva, kde bude cesta zjednosmernená. Pripravený je dostatočný počet parkovacích miest.

Celý program nájdete na: www.aeromotovikend.sk

Prípravy Aero-moto víkendu v Poprade vrcholia
18
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM