Martin Sýkora Kultúra

Umelci podporujú festival Tatra Flowers aj po výzve, aby nevystupovali

Umelci, ktorí vystúpia na festivale Tatra Flowers vo Vysokých Tatrách (1.-3.9.), ho podporujú. Vyjadrili sa po tom, čo im Slovenský ochranársky snem (S-O-S) adresoval list.

Ilustračný obrázok k článku Umelci podporujú festival Tatra Flowers aj po výzve, aby nevystupovali
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Snem poukázal na to, že koncerty sa neuskutočnia len v podhorí či v bývalých tatranských kúpeľných osadách na okraji národného parku, ale aj hlboko v jeho vnútri či na území národných prírodných rezervácií, ktoré sa nachádzajú v najvyššom stupni ochrany. Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka sa však pre tento festival našli vhodné lokality.

Bez komercie a s krásnou hudbou

Speváčka Jana Kirschner uviedla, že od začiatku príprav Tatra Flowers s organizátormi debatovala o vplyve festivalu na národný park. „Tatry sú v poslednej dobe veľmi komercionalizované, pri tomto festivale som mala práve naopak úplne opačný pocit. Mala som pocit, že to neorganizuje skupinka bratislavských promotérov, ktorým ide o nejaký mainstreamový festival, pretože neoslovili tie veľké mená, nešli po tom, aby do Tatier nahnali desiatky tisíc ľudí. Ide hlavne o to, aby sa do Tatier priniesla krása hudby a myslím si, že line-up, ktorý tam je, je toho absolútnym dôkazom,“ uviedla speváčka.

Zdroj: TASR

Kultúra do Tatier patrí

Najúspešnejší slovenský horolezec Peter Hámor si nemyslí, že by premietanie filmov na Štrbskom Plese alebo koncerty na iných miestach mali pri dobrej organizácií negatívny vplyv na životné prostredie. „V Tatrách som sa narodil a prežil som tu celý svoj doterajší život. Od malička si pamätám, že sme na Štrbské Pleso alebo do Smokovca chodili aj za kultúrou, kde sa často zišlo veľmi veľa ľudí a na ozvučenie sa používali reproduktory,“ povedal horolezec. Ako doplnil, podobné podujatia sa organizujú aj v horských oblastiach v zahraničí a stali sa súčasťou života miestnych obyvateľov, ale aj turistov a nemajú negatívny vplyv na prírodu a zvieratá, ktoré tam žijú. Komorné teleso Mucha Quartet bude koncertovať na Téryho chate.

„Vystúpime bez akejkoľvek aparatúry, čisto akusticky, čiže počuť nás bude do vzdialenosti maximálne 20–30 metrov,“ potvrdila skupina.

Ako doplnil Peter Michalka, chatár z Téryho chaty, v jej priestoroch sa nebudú stavať žiadne pódia, jediným zásahom do prírody budú umiestnené stoličky pre hudobníkov. „Nebude sa používať žiadny prístroj na zosilnenie zvuku, ani mikrofón či reproduktor. Koncerty budú prebiehať od 12:30 do 14:00 h, teda nebude to žiadna nočná akcia,“ vysvetlil Michalka.

Zdroj: TASR

30 koncertov na 8 miestach

Nový festival má podľa organizátorov spojiť umelecký zážitok s prírodným prostredím Vysokých Tatier. Pôjde o 30 koncertov na ôsmich miestach, pričom ponúknuť má zmes rôznych žánrov, ako je folklór, klasická hudba, etno či moderná alternatíva. Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenie SĽUK-u, Jany Kirschner, kapiel Billy Barman, Genius Locci, Carpet Cabinet či Valér Miko Trio. Hudobnú produkciu festivalu doplní Peter Hámor a Pavol Barabáš so svojimi filmovými projekciami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM