Monika Vengrínová Správy

Unikátna svadba na Hrebienku: Ženích si svadobný chrám postavil vlastnými rukami

Stačilo len niekoľko dní, aby sa pod rukami dvanástich sochárov 28 ton ľadu zmenilo na nádherný chrám, ktorý v strednej Európe nemá obdobu. Čech František Bálek ho postavil svojej vyvolenej vlastnými rukami, aby si práve tu mohli povedať svoje áno. Prvú svadbu tak má toto unikátne dielo za sebou.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna svadba na Hrebienku: Ženích si svadobný chrám postavil vlastnými rukami
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Český pár oddával primátor Vysokých Tatier

„Ja nemám slov. Som šťastný, že sme to dokázali a že som tu v Tatrách mohol svojej najmilovanejšej osobe povedať „áno“. Obaja máme radi hory a špeciálne k Tatrám máme blízko, nakoľko Dagmarka pochádza odtiaľto zneďaleka. A toto miesto je tak nádherné, že si zaslúži túto katedrálu a nevesta si zaslúži toto miesto. Urobili sme to ako poctu Tatrám,“ povedal s radosťou a hrdosťou jeden z autorov projektu a zároveň prvý ženích v Tatranskom dóme František Bálek.

Päťdesiatpäť ročná Dagmar a päťdesiatdeväť ročný František tak pricestovali z Čiech, aby svoju lásku spečatili na skutočne netradičnom mieste v jedinečnom chráme, aký v strednej Európe ešte doposiaľ nestál. Svoje rodiny mladomanželia nechali doma, svedkov a niekoľko svadobčanov si však zo sebou priviezli. Krátky svadobný obrad mal v rukách primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorému sa úloha oddávajúceho na takomto mieste zrejme zapáčila a teší sa na ďalšie odvážne páry, ktoré sa rozhodnú zosobášiť sa práve tu. Možnosť majú do konca zimy, kým ľadovú nádheru neroztopia prvé jarné slnečné lúče.

„Teším sa z tohto obradu. Bolo to také zvláštne, bola tu jedinečná akustika a myslím si, že aj novomanželia a pozvaní hostia boli spokojní. Ešte nikdy sme v Tatrách nemali ženícha, ktorý by si sám postavil chrám. Je to jedinečné nielen u nás, ale zrejme je aj prvý na svete,“ uvažoval bezprostredne po obrade primátor Tatier.

Princ, princezná a ľadová rozprávka

Okrem výstavby chrámu si špeciálne prípravy samotná svadba nevyžadovala. Ďalším unikátom v tomto prípade však bolo svadobné vozidlo. Prvýkrát v histórii sa ním tak stala pozemná lanovka, ktorú pri tejto príležitosti náležite vyzdobili. Krásna nevesta mala na sebe nádherné, ručne vyšívané modré šaty, i slávnostná tabuľa a torta boli ladené do modrých a bielych zimných farieb. Bola to skutočne svadba ako z rozprávky.

„Musím povedať, že som sa cítila ako princezná. Mám krásne šaty od svojej kamarátky a krásneho princa vedľa seba. Naozaj dlho som chodila po horách a dlho som hľadala, a teraz som šťastná, že i v tomto veku to prišlo. Ja dúfam, že nám to vydrží do konca života, pretože ten okamih a toto prostredie to tak spečatí, že budeme na to spomínať a budeme určite šťastní. Ďakujem všetkým a najmä Františkovi, že mi pripravil tú najkrajšiu chvíľu, ktorú tu môžem prežívať,“ zasnívala sa nevesta Dagmar, teraz už Báleková, ktorá svojho manžela ešte takto pred rokom vôbec nepoznala. Prvé výročie oslávia až zajtra 20.decembra.

Chrám čakajú ďalšie krásne akcie

Svadobnú cestu zatiaľ neplánujú, niečo však určite vymyslia. V najbližšom čase sa chcú venovať len jeden druhému a oddychovať. Dagmar sa teší na to, ako sa o svojho manžela bude starať, variť mu a piecť. Ten je šťastný, že túto tvrdú skúšku ustáli a ďakuje všetkým, ktorí sa na stavbe chrámu podieľali: „Zásluhu na ňom má celý tím, preto chcem každému poďakovať. Tiež chcem vysloviť vďaku Dagmarkiným rodičom, mojim rodičom tam hore, priateľom a všetkým, ktorí to s nami prežívali a držali nám palce“.

Tatranský dóm však po tejto svadbe určite neutíchne. Je pripravený na ďalšie svadby, koncerty a omše. Otvorený je tiež pre širokú verejnosť, ktorá má vstup dovnútra bezplatný.

Svadba v ľadovom chráme
39
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM