Martin Sýkora Správy Správy

Univerzita tretieho veku s novými odbormi: Vek nie je pre štúdium prekážkou

Projekt vzdelávania študentov "tretieho veku" sa pod Tatrami udomácnil. Študenti s prešedivenými vlasmi každoročne očakávajú, s čím univerzita príde.

Ilustračný obrázok k článku Univerzita tretieho veku s novými odbormi: Vek nie je pre štúdium prekážkou
Zdroj: Dnes24.sk

Univerzita tretieho veku (UTV), ktorú v Poprade prevádzkuje Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, ponúka študentom na výber z 18 rôznych študijných odborov, pričom sedem z nich bude v akademickom roku 2016/2017 nových. Výučba niektorých z nich nebude prebiehať v škole, ale študenti sa presunú do prostredia Vysokých Tatier.

Najväčší záujem o prírodné vedy

Cieľom UTV je na vysokoškolskej úrovni sprístupniť študujúcim nové poznatky a zručnosti z vedeckých disciplín v priamej nadväznosti na ich životné skúsenosti, záujmy a schopnosti. Na UTV každý rok formujú nové študijné odbory v súlade s potrebami a záujmom samotných študentov.

„Najväčší záujem je o odbory, ako je právo, psychológia, ale aj výživa a netradičné formy medicíny,“ vymenovala koordinátorka UTV v Poprade Lenka Veselovská.

K nim tento rok pribudlo sedem nových študijných odborov. Ide o odbory kvalita života seniorov v dnešnej spoločnosti, spoločenský a diplomatický protokol, záhradníctvo, turistika a spoznávanie regiónu Vysokých Tatier, cestovný ruch, udržateľný svetový rozvoj a finančná gramotnosť v 21. storočí. Z nových odborov je podľa Veselovskej zaujímavá napríklad turistika vo Vysokých Tatrách. Výučba bude prebiehať hlavne v teréne, kde sa účastníci dozvedia niečo o regióne Vysokých Tatier, jej flóre a faune, ale vyskúšajú si aj nordic walking.

Z jazykov dominuje angličtina

Okrem toho sa na univerzite dajú študovať aj cudzie jazyky, o ktoré je veľký záujem. „Najviac záujemcov máme tradične o anglický jazyk, ktorý vyučujeme na rôznych úrovniach, od začiatočníkov až po pokročilejších. Tento rok sme do ponuky okrem anglického a nemeckého jazyka zaradili aj taliansky a španielsky jazyk,“ informovala Veselovská.

PREČÍTAJTE SI AJ: Štúdium práve skončil aj 82-ročný študent

Počet študentov na univerzite nie je obmedzený, preto má možnosť študovať každý, kto splní základné podmienky. Na UTV sa môžu prihlásiť všetci vo veku od 40 rokov s minimálne maturitným vzdelaním. „V prípade záujmu poskytujeme aj výnimky, ktoré si minulý rok uplatnilo osem študentov. Prihlášku si je možné podať do 20. septembra a následne je potrebné dostaviť sa na zápis na príslušný odbor,“ spresnila Veselovská s tým, že študijný program sa otvorí iba pri dostatočnom počte záujemcov. Uchádzači o štúdium môžu súbežne študovať aj dva študijné programy, respektíve môžu so študijným odborom absolvovať niektorý z kurzov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM