Monika Vengrínová Rôzne

Ušetrené peniaze investujú inde: Pozrite si, čo všetko sa v meste bude rekonštruovať namiesto námestia

Pripravovanú rekonštrukciu námestia nahradia iné investície. Mesto tak ešte v tomto roku zrekonštruuje niektoré cesty, vybuduje nové parkoviská, zakúpi časomieru na zimný štadión, či zruší cestovné v MHD pre dôchodcov.

Ilustračný obrázok k článku Ušetrené peniaze investujú inde: Pozrite si, čo všetko sa v meste bude rekonštruovať namiesto námestia
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Na základe neustálych útokov, ku ktorým dochádzalo v posledných týždňoch zo strany Občianskeho združenia Pre mesto a zo strany poslancov, sme sa rozhodli túto akciu stiahnuť a nahradiť ju inými investičnými akciami,“ povedal poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Poprad Marián Barilla.

Na dnešnom mestskom zastupiteľstve dnes tento návrh dvanástich poslancov podporili prítomní poslanci jednohlasne. Rekonštrukcia námestia sa tak nekoná, resp. odkladá na neurčito. Vedenie mesta a jeho poslanci však veria, že projektová dokumentácia, ktorá mesto stála 13 500 eur nevyjde nazmar a rekonštrukcia prebehne už možno v budúcom roku. „Pevne verím, že to nie sú vyhodené peniaze, pretože projekt obsahuje návrh fontány, ktorá skutočne môže byť lákadlom pre obyvateľov i návštevníkov Popradu. Preto pevne verím, že mesto sa v budúcnosti k tejto investičnej akcii vráti,“ uviedla vedúca odboru výstavby na MsÚ Kristína Horáková.

Okrem toho, mesto stále pokračuje v procese vydania stavebného povolenia. V súčasnosti ho ale čaká oznámenie o zrušení verejnej súťaže všetkým uchádzačom, ktorí dali ponuky do súťaže, vrátane víťaza, ktorým je pardubická firma M-silnice, a.s., s ktorým už zmluvu podpísať nemôže. Práve z dôvodu potreby legislatívneho ukončenia súťaže bolo podľa primátora mesta potrebné zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo tak na rýchlo.

K rekonštrukcii bude potrebné sa vrátiť

Fakt, že sa k rekonštrukcii námestia bude i napriek tomuto zastaveniu potrebné vrátiť, si však uvedomujú viacerí, či už z estetického alebo bezpečnostného hľadiska. „Je mi ľúto, ako to dopadlo, Poprad mohol byť opäť o niečo atraktívnejší. Chceli sme vrátiť na námestie život a po druhé, rekonštrukcia je potrebná aj z hľadiska bezpečnosti. Preto si myslím, že sa k tejto revitalizácii budeme musieť vrátiť. Okrem toho, projekt je špičkovo spracovaný, skutočne je to čistá, ničím nezaťažená myšlienka,“ povedal Anton Danko, primátor mesta Poprad s tým, že je presvedčený o tom, že rekonštrukcia námestia bola veľmi správna a vyvolaná bola práve požiadavkou OZ Pre mesto, ktoré podľa jeho slov vzniklo práve preto, že chceli oživiť centrum mesta. „Pokiaľ OZ Pre mesto berie tento výsledok ako svoje víťazstvo, tak im blahoželám. O tom, či to bolo dobré rozhodnutie, že nám robili toľko obštrukcií a problémov, však rozhodnú voliči,“ dodal Danko.

Primátor preto verí, že mesto sa k projektu revitalizácie námestia v budúcom roku vráti. Podobne i druhý viceprimátor Milan Baran, ktorý je rovnako presvedčený o tom, že to má zmysel robiť, a že popradské námestie rekonštrukciu potrebuje, nakoľko náklady na jeho opravy a údržbu nie sú zanedbateľné a v konečnom dôsledku sa rekonštrukcia môže oplatiť viac. Podobne to vidí aj prvý viceprimátor mesta Adrián Kromka.

„My si uvedomujeme, že rekonštrukciu námestia skutočne potrebujeme a pokiaľ budeme mať dôveru občanov a budeme pokračovať aj po voľbách, do tej rekonštrukcie pôjdeme. Momentálne sme však prišli s iným projektom, ktorý elegantne vyrieši množstvo problémov v meste,“ myslí si Kromka.

Zníži sa cestovné, postaví sa skatepark

Nové pripravované investičné akcie, ktoré nahradia rekonštrukciu námestia, by mali byť zrealizované a dokončené ešte v tomto roku. Na niektoré už sú podľa Horákovej vydané stavebné povolenia a mesto začína s prípravou súťaží v zmysle zákona o verejnom obstarávaní, u niektorých sa s prípravou projektovej dokumentácie za účelom vydania stavebného povolenia začína zajtra.

Finančné prostriedky z rezervného fondu tak budú použité na rekonštrukciu cesty na ulici J. Tranovského v mestskej časti Veľká, stabilizáciu mestskej komunikácie a oporného múru na uliciach Jesenského a B. Nemcovej v Spišskej Sobote, ako aj na zabezpečenie statickej a dynamickej dopravy vo vnútroblokoch na uliciach J. Curie, Banícka a Dominika Tatarku.

Okrem toho sa ráta s dobudovaním peších ťahov na Strážskom námestí a s výstavbou parkovísk v Matejovciach a na sídliskách JUH. Ďalšou investičnou akciou bude výstavba skateboardového ihriska na Tajovského ulici a tiež revitalizácia zelene a oddychových plôch na Ulici Štefánikova.

Drevené stánky sa na námestie nevrátia

Vďaka finančným prostriedkom prejde rekonštrukciou aj športový areál Základnej školy s materskou školou v Spišskej Sobote. Obnoví sa časť objektu Kina Tatran za účelom premiestnenia Mestského informačného centra z priestorov Domu kultúry na popradské námestie. Mesto plánuje tiež zrušiť resp. znížiť cestovné v Mestskej hromadnej doprave pre dôchodcov nad sedemdesiat rokov a zdravotne postihnutých a ich sprievod. Takisto sa v rozpočte počíta so zakúpením časomiery a videosystému na zimnom štadióne.

Stánky, ktoré z námestia zmizli, však mesto vrátiť späť neplánuje. „Tieto stánky nevyhovovali ani estetickým, ani hygienickým požiadavkám. A nové stánky by to koncepcie súčasného námestia nezapadli. Som presvedčený a verím tomu, že stánky budú opäť v budúcom roku, keď sa vrátime, resp., keď sa mesto vráti k rekonštrukcii námestia,“ premýšľa primátor.

V to, že sa revitalizácia skutočne v budúcnosti uskutoční, verí aj predseda OZ Pre Mesto Ondrej Kavka: „Je nám ľúto, že rekonštrukcia nebude, ale som presvedčený, že tieto navrhované a plánované zmeny budú v prospech mesta. My sa určite budeme ďalej zaujímať o rekonštrukciu, budeme to sledovať a oslovovať ako laickú, tak i odbornú verejnosť, aby námestie dostalo tvár, ktorá by patrila Popradu ako turistickému mestu“.

Popradské námestie sa revitalizovať nebude
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM