Webnoviny - Krimi

Úsmev ako dar školil odborníkov na prácu s deťmi

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 21. novembra (WEBNOVINY) – Vďaka odborníkom na prácu s deťmi, s rodinami v kríze a s náhradnými rodinami sa Spoločnosti Úsmev ako dar podarilo minulý rok vrátiť do pôvodnej rodiny 15 detí a pre ďalších 45 nájsť náhradnú rodinu. Títo odborníci, ale aj ďalší zamestnanci Úsmevu ako dar absolvovali v čase od januára 2009 do novembra 2010 viacero školení, na ktorých sa oboznámili s inovatívnymi prvkami v sociálnej práci, používanými zatiaľ prevažne v zahraničí.

Ide najmä o využívanie Rodinných skupinových konferencii pri práci s rodinami, ale aj o nadstavbové moduly programu PRIDE, ktorý slúži na prípravu náhradných rodičov pre deti z detského domova. Rodinné konferencie pomáhajú riešiť rodinné problémy vďaka zapojeniu príbuzných. Osvedčili sa aj ako nástroj na predchádzanie vyňatiu detí do detských domovov, keď sa často nájde príbuzný, ochotný sa o deti starať či pomôcť rodičom so starostlivosťou. Rodinné konferencie už sociálni pracovníci Úsmevu ako dar využívajú, tento rok tak pomohli 24 rodinám.

Úsmev ako dar každoročne prostredníctvom programu PRIDE pripraví na osvojenie takmer stovku náhradných rodičov. Vďaka školeniam v spolupráci s odborníkmi americkej organizácie Child Welfare League vedia dnes tréneri Úsmevu ako dar pripraviť náhradných aj profesionálnych rodičov aj na špeciálnu starostlivosť o deti, ktoré prežili sexuálne zneužívanie, vážne zanedbávanie, šikanovanie, stretli sa so závislosťami na alkohole či drogách.

Úsmev ako dar vzdelával aj odborníkov, ktorí vedú anjelské tímy. Dobrovoľníci – anjeli navštevujú deti v detských domovoch, stávajú sa ich priateľmi a radcami, na ktorých sa deti obracajú v ťažkých chvíľach. Anjeli organizujú pre deti výlety, tábory, pomáhajú im s učením, vedú ich k vhodným záľubám. Projektu s názvom Komplexné vzdelávanie vedúcich pracovníkov a odborných pracovníkov regionálnych pobočiek Úsmevu ako dar sa realizoval vo všetkých samosprávnych krajoch s výnimkou bratislavského. Výška nenávratného finančného príspevku bola 139 275,33 eur.

Agentúru SITA informovala Andrea Hajdúchová z spoločnosti Úsmev ako dar.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM