Tlačové správy

Úspešné štvrťstoročie: Popradské „bilingválky“ oslavovali 25. výročie založenia

Od roku 1991 viac ako 1400 úspešných absolventov, 160 slovenských a nemeckých učiteľov. Toto sú základné čísla vymedzujúce 25 ročnú existenciu bilingválnej slovensko-nemeckej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Úspešné štvrťstoročie: Popradské „bilingválky“ oslavovali 25. výročie založenia
Foto: SŠDT Poprad

Tento úspešný a na Slovensku jedinečný projekt (ide o jedinú štátnu školu s podporou Spolkovej republiky Nemecku u nás) vznikol v období veľkého entuziazmu, dva roky po páde železnej opony. Riaditeľ školy Dušan Nebus v prejave na slávnostnej akadémii pripomenul, že bilingválky počas svojej doterajšej existencie zvládli nielen náročné obdobie samotného kreovania sekcie, ale aj jej sťahovania do viacerých komplexov.

Bilinky dostali k svojmu výročiu darček. Ministerstvo zahraničných vecí SRN im udelilo titul Deutsch-Profil-Schule (Nemecká profilová škola). Ako uviedol vedúci vyučovania v nemeckom jazyku Bernhard Sabol – Wimmer, takýmto titulom sa hrdí len 24 škôl na svete, ktoré patria do siete PASCH-Netzwerk (partnerských škôl v zahraničí). Veľvyslanectvo SRN na Slovensku zastupoval na slávnosti kultúrny atašé Marian Gordzielik. Ten vyzdvihol kvalitu vyučovania v Poprade a zdôraznil, že nemecká strana má naďalej záujem podporovať tento úspešný projekt.

Galaprogram k 25. narodeninám bilingválok bol pestrou zmesou hudby, tanca, umeleckého slova, videopozdravov od abiturientov či obrazovo-slovného pripomenutia histórie slovensko-nemeckej sekcie gymnázia. Starších spolužiakov prišli pozdraviť aj žiaci základnej školy a tried osemročného gymnázia. Ako spomienku na štvrťstoročie škola vydala bulletin, žiaci i učitelia dostali odznak s logom, ktoré navrhla študentka 1. ročníka Zuzana Šlosárová.

Popradské „bilingválky“ oslavovali 25. výročie založenia
39
Galéria
Foto: SŠDT Poprad
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM