Martin Sýkora Rôzne

Úspešní Podtatranci: Kraj udelil 40 plakiet pre najlepších pedagógov i žiakov

Na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v pondelok 26. júna po 9. krát kraj ocenil najúspešnejších pedagogických pracovníkov a žiakov stredných škôl PSK.

Ilustračný obrázok k článku Úspešní Podtatranci: Kraj udelil 40 plakiet pre najlepších pedagógov i žiakov
Zdroj: TASR

Podtatranci zabodovali

Spolu 20 pedagógov z celého kraja získalo plaketu J.A. Komenského – Sophista pro regione – učiteľ múdrosti pre región. Návrhy na ocenenie posielali riaditelia škôl a o ocenení rozhodovali členovia Územnej školskej rady. V tomto roku vyberali najlepších pedagógov spomedzi 41 návrhov.

Medzi laureátmi sú učitelia z desiatich okresov – z Prešova (6), Popradu (5), Vranova nad Topľou (2), Levoče, Sabinova, Svidníka, Bardejova, Starej Ľubovne, Medzilaboriec a Humenného.

O ocenení študentov rozhodovala komisia zložená zo zástupcov odboru školstva PSK. Tá zaevidovala 47 návrhov. Plaketou Lux Mentium – Svetlo poznania ocenila 20-tich študentov z deviatich okresov. Najviac laureátov – päť, je z prešovských škôl, štyria sú z okresu Poprad, traja zo Starej Ľubovne a po dvoch zástupcov majú školy zo Sniny a Vranova nad Topľou. Medzi ocenenými sú aj žiaci škôl z okresov Bardejov, Humenné, Sabinov a Svidník.

Naši pedagógovia patria medzi najlepších

Ocenení podtatranskí pedagógovia – držitelia plakety SOPHISTA PRO REGIONE:

Anna Lorencovičová – riaditeľka Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Poprade – Matejovciach, ktorá pod jej vedením prešla výraznou inováciou a modernizáciou. Škola je Centrom odborného vzdelávania a prípravy v elektrotechnike.

Martina Gánovská – učiteľka chémie a biológie na Strednej odbornej škole vo Svite. Je členkou odbornej komisie pri Štátnom inštitúte pre odborné vzdelávanie. Žiakov pripravuje na chemickú olympiádu, kde zaznamenala mnoho vynikajúcich úspechov na celoslovenskej úrovni.

Monika Bendíková – učí na Strednej zdravotníckej škole v Poprade predmet zdravie a klinika chorôb, ktorý zahŕňa viaceré medicínske odbory. Jej rukami prešli stovky žiakov, ktorí našli uplatnenie v nemocniciach na Slovensku aj v zahraničí.

Valeria Brenišinová – učiteľka odborných ekonomických predmetov na Obchodnej akadémii v Poprade. Žiaci pod jej vedením dosahujú popredné umiestnenia na celoštátnej i medzinárodnej úrovni vo wordprocessingu – profesionálnom spracovaní textu na počítači.

Anna Kseňáková – majsterka odborného výcviku na Strednej odbornej škole v Starej Ľubovni. Je vedúcou elokovaného pracoviska v Lomničke, kde sa venuje výchove a vzdelávaniu rómskych žiakov.

Mária Flussová – pracuje ako učiteľka odborných stavebných predmetov a angličtiny na Strednej priemyselnej škole v Poprade. Aktívne sa podieľala na projektovej činnosti školy v projektoch Comenius, Leonardo a Erasmus. Je iniciátorkou a autorkou Európskej charty mobility.

Pavol Skladan – učiteľ telesnej výchovy na Strednej odbornej škole Majstra Pavla v Levoči. Pod jeho vedením dosahujú žiaci školy popredné umiestnenia v krajských aj celoštátnych kolách v cezpoľnom behu, ľahkej atletike, ale aj v kolektívnych športoch ako volejbal, basketbal či hádzaná.

Žiaci, o ktorých bude ešte počuť

Ocenení žiaci – držitelia plakety LUX MENTIUM:

Ivana Rošková – žiačka Strednej odbornej školy vo Svite. Školu reprezentovala na viacerých súťažiach v odbore chémia a v anglickom jazyku. Na celoslovenskom kole chemickej olympiády obsadila 3. miesto a bola vybratá na medzinárodné sústredenie GRAND PRIX.

Štefan Slavkovský – žiak Gymnázia v Poprade. Mimoriadne úspechy dosahuje v oblasti matematiky, fyziky a chémie. Bol členom reprezentačného tímu Slovenska na Medzinárodnej olympiáde mladých vedcov v Indonézii, kde získal pre Slovensko bronzovú medailu.

Tomáš Konkoľ – žiak Obchodnej akadémie v Starej Ľubovni. Školu i kraj reprezentoval vo vedomostných súťažiach celoslovenského i medzinárodného charakteru a tiež v športových súťažiach.

Petra Mudráková – žiačka Obchodnej akadémie v Poprade. Reprezentuje školu v mnohých odborných a jazykových súťažiach. Je majsterkou Slovenskej republiky vo wordprocessingu.

Daniel Lazorčák – žiak Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. Úspešne reprezentoval školu v náukových súťažiach a olympiáde v anglickom jazyku. Je aktívnym členom žiackej školskej rady i mládežníckeho parlamentu.

René Fröhlich – žiak Strednej odbornej školy v Starej Ľubovni. Reprezentoval školu na viacerých odborných, záujmovo-umeleckých a športových súťažiach. Získal 1. miesto v kategórii Absolútny víťaz v súťaži Cassovia cup v Košiciach a zlaté pásmo v súťaži Eurocup v Prešove.

Ján Kašpárek – žiak Strednej odbornej školy technickej v Poprade. V súťaži First LEGO v kategórii Robot design v súťaži tímov obsadil 2. miesto, v krajskom kole SOČ obsadil 3. miesto v odbore elektrotechnika a hardware. So svojím 3D CNC obrábacím strojom – frézovačkou v tomto roku obsadil 2. miesto a postúpil na celoštátne kolo.

Bolo z čoho vyberať

Na území kraja sa nachádza spolu 120 stredných škôl, na ktorých v dennom štúdiu študuje 32 254 žiakov. Z tohto počtu je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK 77 stredných škôl, kde počet žiakov dosahuje 26 595. Na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti krajskej samosprávy pracuje spolu 3 506 zamestnancov. Z toho 2 475 pedagogických a 1 031 nepedago­gických pracovníkov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM