Dominika Pacigová Iné športy

Úspešný rok bežkyne Vnenčákovej: Na konte má ďalší úspech

Talentovaná bežkyňa má na svojom konte viacero úspechov. Tento rok však patrí k tým výnimočným.

Ilustračný obrázok k článku Úspešný rok bežkyne Vnenčákovej: Na konte má ďalší úspech
4
Galéria

Soňa Vnenčáková (23) je študentkou 2. ročníka fyzioterapie na Masarykovej univerzite v Brne. Štúdium ju napĺňa, hoci nie je vždy jednoduché skĺbiť školu s atletikou. Okrem toho rada varí, pečie a delí sa s čitateľmi o zážitky zo športu prostredníctvom jej blogu.

Rok 2016 bol pre ňu pomerne náročným, ale najmä úspešným. Zúčastnila sa Majstrovstiev Slovenska, sveta i polmaratónov, na ktorých sa jej podarilo triumfovať. Za svoj najväčší úspech však považuje 4. miesto z Majstrovstiev sveta v behu do vrchu, ktoré sa konali v lete v Bulharsku. „Na ten pocit, keď som dobiehala do cieľa tesne štvrtá nikdy nezabudnem a vždy ma bude hriať pri srdci, aj keby sa už podobný úspech nikdy nezopakoval,“ skonštatovala Soňa.

Favoritka majstrovstiev v krose

Koncom novembra sa konali Majstrovstvá Slovenska v krose. Týchto pretekov sa šikovná Sviťanka zúčastňovala takmer každý rok, no dlhé roky bolo pre ňu nedosiahnuteľnou métou dostať sa na popredné priečky v kategórii žien.

Soňa trénuje každý deň, niekedy aj dvakrát do dňa. „Zaručene najviac mi pomáhajú sústredenia, na ktorých sa trénuje každý deň 2-krát,“ priznala a dodala, že ani prípravu na MSR v krose nepodcenila: „Zúčastnili sme sa sústredenia vo Vysokých Tatrách a následne sme trénovali v Brne.“

Tento rok sa športovkyňa musela popasovať s traťou, ktorá bola náročná. „Bežali sme po piesku, blate, tráve a „čvachtanici“. Organizátori nám dokonca pripravili aj 3 prekážky na kolo, ktoré vysiľovali asi najviac. Rozhodujúce bolo určite posledné kolo, tam sa lámal chlieb,“ zhodnotila tempo pretekov.

Na majstrovstvách bola považovaná za favoritku, domov si priniesla druhé, strieborné miesto. „Klamala by som, ak by som tvrdila, že som o víťazstve neuvažovala, ale dopadlo to presne tak, ako malo. Od víťazstva ma delili tri sekundy, ale ja som zo seba vydala maximum, a to je hlavné,“ povedala s úsmevom a dodala, že len bežec pochopí, že aj krátke tri sekundy môžu byť niekedy nedosiahnuteľné.

Bez práce nie sú koláče


Toto príslovie platí azda pre každého. Jej dnešné výsledky odzrkadľujú drinu a lásku k športu už od útleho detstva. Od detstva bol pohyb jej synonymom života. Milovala prírodu, najmä dlhé prechádzky lesom s otcom: „Otec bol kľúčovou osobou, čo sa týka môjho športového života.“

Neskôr sa stala členkou AO Svit pod vedením trénera Mgr. Ladislava Potočného. Špecializovala sa na behy na stredné a dlhé trate, vyskúšala aj triatlon, ale po určitom čase sa opäť vrátila k behu. „Beh bol vždy mojou srdcovkou, tak som sa k nemu napokon vrátila,“ zdôvodnila a dnes je za jej rozhodnutie vďačná, pretože robí to, čo ju napĺňa.

V súčasnosti trénuje pod vedením Mgr. Jiřího Šmitáka v Brne, ktorý má podľa slov Soni najväčšiu zásluhu na jej tohtoročnom posune.

Sezónu zavŕši Majstrovstvami Európy

Bežkyňa by mala štartovať aj na ME v krose v kategórii U23, ktoré sa budú konať 11.12. v talianskom meste Chia. Konečný verdikt ohľadom kvalifikácie bude známy až cez víkend. „Podľa nominačných kritérií by som mala štartovať, no na 100% to bude isté až v nedeľu. Verím, že sa nám podarí poskladať kvalitný tím, ktorý bude bojovať za našu krajinu a ja vydám zo seba opäť maximum,“ uzavrela Soňa dúfajúc, že bude Slovensko reprezentovať čo najlepšie.

Foto: archív Soni Vnenčákovej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM