Monika Vengrínová Kultúra

Už 55 rokov neodmysliteľne patria k Popradu: Inštitúcie, ktoré vznikli ešte v minulom storočí, oslavujú

Hoci ich predchodcovia fungovali už niekoľko rokov pred nimi, Podtatranské noviny pod týmto názvom začali vychádzať v roku 1960. V tom istom roku oficiálne vznikla i Tatranská galéria. Dnes spoločne oslavujú 55.výročie vzniku a spomínajú.

Ilustračný obrázok k článku Už 55 rokov neodmysliteľne patria k Popradu: Inštitúcie, ktoré vznikli ešte v minulom storočí, oslavujú
Zdroj: Dnes24.sk

„60.roky boli priaznivé ako pre umeleckú dobu, tak i politickú, či dobu rozkvetu. A práve v týchto rokoch vznikali inštitúcie, ktoré chvalabohu prežili až do dnešných čias. Jednými z nich sú i Tatranská galéria a Podtatranské noviny. Ich vzniku však predchádzalo obdobie príprav, preto tak, ako aj noviny sa v rokoch pred svojim vznikom volali inak, tak aj depozit Tatranskej galérie sa začal budovať už v päťdesiatych rokoch,“ vysvetlila vznik inštitúcii neodmysliteľne spätých s naším mestom riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková s tým, že rok 1960 už bol len vyvrcholením celej snahy.

O tom, že galéria a noviny majú spoločné aj čosi iné ako dátum vzniku, svedčia i niektoré titulky či samotné čísla novín, ktoré Tatranskú galériu spomínajú. Dokonca hneď v prvých je venovaná zmienka obrazárni a v niekoľkých ďalších sa píše o autoroch podieľajúcich sa na vzniku galérie v Poprade.

A práve tie najzaujímavejšie titulky 55-ročnej histórie Podtatranských novín mali návštevníci Tatranskej galérie možnosť vidieť na vernisáži výstavy s názvom 55: Náš príbeh. Okrem toho nechýbali ani archívne ročníky novín, unikátne tým, že sa zachovali len po jednom kuse. Vernisáž si nenechalo ujsť množstvo ľudí spätých s Podtatranskými novinami – bývalí redaktori, šéfredaktori, osobnosti regiónu.

„Prišli napríklad dcéry pána Júliusa Kišša, ktorý stál pri zrode týchto novín a viedol ich, ak sa nemýlim, asi tridsať rokov. Obetoval im všetko, dal do nich svoje srdce a mnohé titulky, ktoré tu môžeme vidieť, sú výsledkom jeho práce. Chcela by som vyzdvihnúť všetkých, ktorí sa pričinili o to, že tieto noviny sú tu už 55 rokov,“ dodala terajšia šéfredaktorka Podtatranských novín Mária Mláková, pričom aj papierové noviny prechádzajú vývojom, novou grafikou a pútať chcú najmä zaujímavým obsahom.

foto: Jana Pisarčíková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM