Monika Vengrínová Rôzne

V centre mesta sa ide rekonštruovať: Na obnovu týchto dvoch ulíc pôjde vyše milión eur

Pôvodné plány rekonštrukcie Hviezdoslavovej ulice mesto na teraz vypustilo. Obnovou namiesto nej v tomto roku prejde celá Alžbetina ulica a časť Ulice 1.mája. Mesto na túto rekonštrukciu vyčlenilo spolu 1 140 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku V centre mesta sa ide rekonštruovať: Na obnovu týchto dvoch ulíc pôjde vyše milión eur
Zdroj: TASR

Hviezdoslavova sa bude rekonštruovať budúci rok

Hviezdoslavova ulica, na rekonštrukciu ktorej bolo v rozpočte pôvodne vyčlenených 540 tisíc eur, tak bude musieť počkať do budúceho roka. Tieto finančné prostriedky sa totiž presunú na obnovu Alžbetinej ulice, ktorá prejde rekonštrukciou kompletne celá. Prostriedky bude samospráva čerpať z rezervného fondu.

Mesto sa rozhodlo rekonštrukciu Hviezdoslavovej ulice tento rok z plánov vypustiť z dôvodu problematického zosúladenia dopravy počas rekonštrukcie všetkých troch komunikácií. V prípade, že by došlo k rekonštrukcii v takom rozsahu, ako bolo plánované, trvalo by to minimálne šesť mesiacov.

„Vzhľadom na to, že ide o veľmi komplikovaný úsek automobilovej a autobusovej dopravy, nachádza sa tu výjazd na kruhový objazd a na Hviezdoslavovej ulici je poliklinika aj autobusové zastávky, po prehodnotení sa nám javí lepšie rekonštruovať samostatne Alžbetinu ulicu a Ulicu 1. mája a v ďalšom roku samostatne ulicu Hviezdoslavovu,“ zdôvodnila vedúca výstavby Mestského úradu v Poprade Kristína Horáková.

Mesto verí, že čiastka na obnovu bude nižšia

Aj obnova týchto dvoch ulíc si vyžiada určité dopravné obmedzenie, keďže Ulicu 1. mája bude nutné počas rekonštrukcie úplne uzatvoriť. V tomto prípade sa zmení organizácia dopravy na Nábreží Jána Pavla 2. „Konkrétny návrh dočasného dopravného riešenia bude známy až keď budeme mať vybratého zhotoviteľa stavby, s ktorým tento návrh prejdeme,“ dodala Horáková.

Na rekonštrukciu Alžbetinej ulice mesto vyčlenilo prostriedky vo výške 830 tisíc eur a na prvú etapu obnovy Ulice 1. mája vrátane chodníka k železnici 310 tisíc eur. Samospráva však verí, že po výberovom konaní na dodávateľa stavby sa podarí celkovú čiastku znížiť.

Stanice sa prepoja

Súčasťou tohtoročnej rekonštrukcie nebudú mostné objekty, ktoré sa nachádzajú na predmetných uliciach. „Mosty sme prehodnocovali a je viacero tých, ktorým sa bude treba venovať. Vzhľadom na to, že niektoré sú už v dosť zlom technickom stave, budeme musieť pristúpiť aj k rekonštrukcii mostov, to však samostatne,“ doplnila Horáková.

Súčasťou rekonštrukcie Alžbetinej ulice bude aj asanácia rohovej budovy bývalej železničnej polície, ktorá sa nachádza medzi železničnou a autobusovou stanicou. Na jej mieste by mal vzniknúť akýsi prepojovací priestor s informačným panelom a lavičkou.

Mesto v týchto dňoch pripraví podklady na vyhlásenie súťaže v zmysle verejného obstarávania. Horáková predpokladá, že v horizonte troch mesiacov bude jasné, kto bude víťazom súťaže a následne sa pristúpi k realizácii. „Chceme, aby do ďalšej zimy bola rekonštrukcia týchto dvoch ulíc ukončená,“ dodala Horáková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM