Monika Vengrínová Kultúra

V centre Popradu to bude žiť aj toto leto. OZ Pre mesto chystá ďalší ročník zaujímavých podujatí

Séria podujatí, ktorých prvý ročník sa konal v našom meste minulý rok, pokračuje. Popradčania i návštevníci mesta sa môžu tešiť na festival talianskej kultúry a gastronómie Viva Italia, podujatie o našej malej veľkej krajine s názvom Made in Slovakia i floorbalový turnaj žiakov.

Ilustračný obrázok k článku V centre Popradu to bude žiť aj toto leto. OZ Pre mesto chystá ďalší ročník zaujímavých podujatí
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Viva Italia

„Minulý rok sa nám osvedčili dve veľmi úspešné akcie, v ktorých budeme pokračovať aj v tejto sezóne. Prvá sa uskutoční už v júni, konkrétne 20.-23. a bude reprezentovať talianskych folkloristov, umelcov, i všetko, čo je pre Talianov typické, či už je to dobré víno alebo dobré jedlo,“ predstavuje podujatie predseda občianskeho združenia Pre mesto Ondrej Kavka.

Tohtoročným hosťujúcim talianskym mestom bude mesto Bassano del Grappa, ktoré sa bude prezentovať folklórnou skupinou Le Arti Per Via, prakticky chodiacim múzeom, dobrovoľným záchranným zborom Alpine Ana a alpským mužským zborom Alp-Choir Montegrappa, ktorý bude účinkovať v evanjelickom kostole na námestí.

Súčasťou podujatia bude i ceremoniál odovzdávania ďakovných listov potomkom bojovníkov z 1. svetovej vojny. Zaujímavá bude i výstava fotografií na tému Dolomiti&Unesco.

„Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne akcie, či už kultúrne alebo gastronomické. Vo štvrtok okrem výstavy otvárame i gastronomické stany a usporiadame konferenciu združenia obchodníkov a miestnej samosprávy po vzore fungovania mesta Basano del Grapa v Taliansku. V piatok sa návštevníci môžu tešiť na koncert bratov Babjakovcov, ktorí zaspievajú talianske árie. Vrchol podujatia príde v sobotu, kedy privítame talianskeho veľvyslanca na Slovensku a tiež predsedu Talianskej obchodnej komory. Festival ukončíme v nedeľu rôznymi ďalšími aktivitami,“ hovorí o programe Fabio Bortolini z OZ Pre mesto.

Poprad tak očakáva príchod približne 150 Talianov a približne pätnásť stánkov s typickými talianskymi potravinami, či už syrmi, olejmi, vínami a podobne. Popradčania i návštevníci mesta si tak budú môcť pochutnať na gastronomických lahôdkach a stráviť pekný čas pri príjemnej hudbe v centre mesta.

Made in Slovakia

Uprostred letných prázdnin 31.7–3.8. sa uskutoční i ďalšie podujatie, ktoré sa v minulom roku stretlo s veľkým ohlasom. Je ním prezentácia domácej kultúry, jedla, remesiel, histórie, ale i priemyslu s názvom Made in Slovakia. „Táto akcia prinesie na popradské námestie niečo z každého kúta Slovenska, čo je preň charakteristické. Od domácich pivárov, vinárov, syrárov, cez folklór, až po domácich remeselníkov,“ vysvetľuje Kavka. Počas akcie sa návštevníkom pripomenú aj slovenské hrady a zámky, či slovenskí výrobcovia automobilov. V programe sa predstavia skupiny Perpetum Mobile, Zona dilemi, folkovo-humoristická skupina Ščamba, ale i známi Peter Bič Project, či Katka Knechtová.

„Cieľom tohto podujatia je ukázať nielen domácim, ale i cudzincom všetko, čo je pre našu krajinu charakteristické, na čo môžeme byť hrdí. Chceme tiež, aby charakterizovalo Poprad a aby ľudia videli, že sa v meste niečo deje. Našou túžbou je dostať ľudí do nášho mesta pravidelne, nielen počas troch dní,“ uzatvára tému „Made in Slovakia“ predseda OZ Pre mesto.

V septembri združenie tiež obnoví tradíciu Dní sv. Egídia a usporiada floorbalový turnaj pre žiakov a študentov popradských škôl.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM