Peter Handzuš Basketbal

V českej Mattoni NBL možno aj muži Levíc a Nitry

Až dva slovenské mužské kluby by sa mohli objaviť v novom ročníku českej basketbalovej Mattoni NBL. Ako informuje utorňajší český Sport, už na spadnutie je vraj prijatie majstrovských Levíc a záujem prejavila aj Nitra.

V prípade, že by sa ich účasť podarilo realizovať, slovenské tímy by zaplnili miesto po Novom Jičíne, ktorý sa účasti vzdal a asi aj po Brne, kde sa o podobnom kroku horúčkovito rokuje. Bolo by to po prvý raz, čo by sa zahraničný klub zapojil do českej súťaže. Pritom by išlo o plnohodnotnú účasť, nielen o pripustenie do základnej časti. Túto myšlienku podporuje aj šéf ČBF Miroslav Jansta a teraz už záleží len na samotných kluboch, ako sa k hlasovaniu o slovenskom vstupe do súťaže postavia. Slovenské tímy ba sa do súťaže mali dostať aj napriek tomu, že Mattoni NBL sa má podľa plánu rozšíriť na 14 tímov.

„Levice poslali list, v ktorom svoj záujem deklarujú a vysvetľujú. Preposlal som ho ligovým klubom a tie hlasovaním rozhodnú,“ uviedol riaditeľ Mattoni NBL Zdeněk Ringsmuth. Napriek Janstovmu záujmu celá záležitosť nie je jednoduchá, pretože niektoré české kluby sú výrazne proti. Prekáža im nielen dlhšie cestovanie, ale aj ekonomická nestabilita súťaže pri jej rozšírení. Slováci sľubujú, že oni ligu pre problémy s financiami nenabúrajú. Šéf Levíc má obchodné záujmy v Čechách, klub hrá v modernej hale a na zápasy chodí 2500 fanúšikov. „A naozaj sú to fanúšikovia, nielen diváci. Pozrite sa na internet. A tá atmosféra by bola prínosom,“ láka tréner Levíc František Rón, český kormidelník slovenskej reprezentácie.

„Keby som neveril, že to utiahneme, tak to nerobíme,“ verí si šéf ČBF Miroslav Jansta.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM