Martin Sýkora Rôzne

V deň menín na Elbruse: Primátor Tatier to dal bez problémov

Ján Mokoš, primátor Vysokých Tatier, sa netají svojím kladným vzťahom k horám a k výšinám. Ako bývalý stíhací pilot z výšok nemá mať prečo strach.

Ilustračný obrázok k článku V deň menín na Elbruse: Primátor Tatier to dal bez problémov
Zdroj: Dnes24.sk

V predvečer svojich menín, dňa 23.6.2016, vystúpil primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš na Elbrus. Výstup prebehol v dobrom počasí, bez akýchkoľvek komplikácií. Je to už tretí veľký vrchol, ktorý dosiahol Mokoš v uplynulých šiestich rokoch. V r. 2010 to bol najvyšší vrch Európy Mount Blanc (4 810 m) a v r. 2013 najvyšší vrch Afriky Kilimanjaro (5 895 m). Na všetky tieto tri vrcholy sprevádzal tatranského primátora skúsený horský vodca Jaroslav Michalko.

Elbrus alebo Eľbrus je najvyšší vrch Kaukazu a Ruska (5 642 m). Tvrdiť, že je to najvyšší vrchol Európy je sporné, keďže hranica medzi Európou a Áziou je v tejto lokalite tvorená zníženinou severne od hrebeňa Kaukazu. Samozrejme v minulosti sa umelá hranica medzi Európou a Áziou viac krát menila, ale v súčastnosti podľa platnej hranice je najvyšší vrchol Európy Mont Blanc. Vrchol sa nahádzaj asi 40 km juhozápadne od mesta Kislovodsk blízko hraníc s Gruzínskom. V staroveku ho ľudia poznali pod názvom Strobilus.

Je to neaktívny stratovulkán s dvoma centrami (západný štít 5 642 m, východný 5 621 m) pokrytý ľadovcami a trvalým snehom. Na bokoch hory sa však nachádzajú termálne pramene a aktívne solfatáry.

mokoš elbrus
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM