Martin Sýkora Správy

V horách opäť rušno: Zranená poľská horolezkyňa i slovenský lyžiar

Horskí i leteckí záchranári prežili ďalší zimný víkend v "plnej poľnej". Zvýšený počet ľudí na svahoch i v horských stenách znamená pohotovosť aj pre leteckých záchranárov.

Ilustračný obrázok k článku V horách opäť rušno: Zranená poľská horolezkyňa i slovenský lyžiar
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Pre zranenú Poľku pešo aj vzduchom

V nedeľu (19.2.2017) v predpoludňajších hodinách kontaktoval HZS Čech, ktorý nahlásil, že v jednom zo žľabov pod sedlom Váhy sa nachádza poľská horolezkyňa, ktorej sa stal úraz dolnej končatiny.

„Horolezec, ktorý sa nachádzal asi 300 m nad postihnutou poskytol po opätovnom kontaktovaní záchranárom GPS súradnice,“ opísali priebeh záchrannej akcie horskí záchranári.

O súčinnosť bola spočiatku požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, avšak pre nevyhovujúce podmienky nebolo možné zásah vykonať letecky. „Do záchrannej akcie odišlo spolu 5 záchranárov HZS, ktorí za pomoci snežného skútra a lyží vyšli Bielovodskou dolinou na Poľanu pod Vysokou,“ dodali horskí záchranári. Medzitým sa počasie vylepšilo a so záchranármi sa opätovne spojila posádka VZZS, ktorá pacientku v Ťažkej doline vyzdvihla a transportovala na ošetrenie do nemocnice v Poprade. Záchranári HZS sa vrátili na základňu.

HZS - lyžiar 02/2017
3
Galéria

Aj pre lyžiara letel vrtuľník

V ten istý deň bola Horská záchranná služba (HZS) požiadaná o pomoc do Školského žľabu v Nízkych Tatrách. Pádom si spôsobil poranenie dolnej končatiny 30–ročný lyžiar slovenskej národnosti.

„Neodkladnú zdravotnú starostlivosť mu poskytol záchranár HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry, ktorý k zranenému zlyžoval,“ konštatovali horskí záchranári.

Následne bola o súčinnosť požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá po prílete do oblasti vysadila pri zranenom lekára. Po ošetrení lekár a záchranár nabalili pacienta do siete, ktorý bol letecky prevezený na Priehybu, kde bol naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do nemocnice, uzavreli záchranári, ktorých rady sú na nezaplatenie vždy. Dvakrát to bude platiť už počas najbližších týždňov, kedy sa vďaka jarným prázdninám hory zaplnia mládežou.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM