Peter Handzuš Rôzne

V Kežmarku súťažia mladí farmári. Budú dojiť kravy aj ochutnávať vzorky mlieka

Mesto Kežmarok je dejiskom celoslovenského kola súťaže Mladý ekofarmár. Už 14. ročník podujatia sa začal v pondelok registráciou účastníkov a vyvrcholí v stredu 27. marca.

Ilustračný obrázok k článku V Kežmarku súťažia mladí farmári. Budú dojiť kravy aj ochutnávať vzorky mlieka
Zdroj: TASR

Realizátorom súťaže je tento rok Stredná odborná škola Kušnierska brána v Kežmarku v spolupráci so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania ako odborným garantom.

„Teší nás, že celoslovenské finále tejto peknej a zaujímavej súťaže pre žiakov stredných odborných škôl sa už po tretíkrát vracia pod Tatry. Jej cieľom je rozvíjať tvorivé odborno-teoretické vedomosti budúcich absolventov o zložení, získavaní a spracovaní mlieka a praktické zručnosti v štyroch súťažných disciplínach,“ uviedol zástupca riaditeľa SOŠ v Kežmarku Ján Angelovič.

Najskôr vedomostný test

Prvú časť súťaže tvorí 30-minútový vedomostný test, pozostávajúci z tridsiatich otázok, ktorý dokonale preverí teoretické vedomosti súťažiacich. V degustačných skúškach budú súťažiaci resp. degustátori ochutnávať a vizuálne posudzovať päť druhov mliečnych výrobkov a určia, o ktorý mliečny výrobok ide. Súťažiacim komisia predloží kravské, ovčie a kozie mlieko a vzorky plnotučného, polotučného a odstredeného mlieka.

„V tejto časti súťaže žiaci ešte stanovujú senzorické vlastnosti surového kravského mlieka, či je mlieko kvalitné, alebo je narušené, napr. maštaľnou vôňou, zvodnením či krmivom a následne ho zatriedia podľa znakov kvality,“ vysvetľuje Angelovič.

V chemickom laboratóriu pri laboratórnych skúškach surového kravského mlieka sa určuje správna merná hmotnosť mlieka, stanovuje sa kyslosť mlieka titračnou metódou a N–testom sa dokazujú produkty zápalu vemena v mlieku. Na základe reakcie mlieka s chemikáliami súťažiaci rozlíšia, či mlieko pochádza od chorej alebo zdravej kravy.

Praktické znalosti preverí dojenie

„Záverečná časť, praktická, prebieha v skorých ranných hodinách v dojárni, kde sú súťažiaci hodnotení zo zručností pri dojení dojacím strojom a dodržiavania zásad hygienického programu získavania mlieka. Študenti si ale svoju kravu nemôžu vybrať. Odborná komisia im ju prideľuje postupne, ako dojnice prichádzajú do zariadení určených na dojenie mlieka,“ doplnil Angelovič.

V tejto časti súťaže nezvíťazí ten, kto nadojí najviac mlieka, ale získava body za prípravu dojnice a dojacieho zariadenia a správny postup vo všetkých fázach.

„Takáto súťaž o mlieku, ako jednej zo základných potravín v živote človeka je iba jedna a koná sa len raz do roka,“ upozornil Angelovič.

Prvé tri časti súťaže sa uskutočnia v utorok 26. marca, záverečná časť ako aj vyhlásenie výsledkov bude nasledovať v stredu 27. marca. Pre účastníkov je okrem súťaženia pripravená aj prehliadka obce Hniezdne v staroľubovni­anskom okrese spojená s exkurziou v miestnej expozícii tradičných ľudových remesiel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM