Tlačové správy

V Kúpeľoch Luhačovice si môžete pozrieť rezbárov pri práci

Po celý týždeň od 2. do 7. júna 2014 môžu hostia v kúpeľnom parku v Luhačoviciach, pri hudobnom altánku v blízkosti hotela Jestřabí, sledovať premenu krásneho prírodného materiálu - dreva v originálne umelecké diela. Koná sa tu 2. ročník rezbárskeho sympózia s názvom Krása v dreve ukrytá.

Ilustračný obrázok k článku V Kúpeľoch Luhačovice si môžete pozrieť rezbárov pri práci
Zdroj: Dnes24.sk

Usporiadateľom je akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice, a.s.) a sponzorom Lesy ČR. Téma tohto ročníka „Hudobné inšpirácie“ vychádza z Roku českej hudby, ktorá má v kúpeľnej programovej ponuke svoje stále a pevné miesto. Cieľom usporiadateľa je rozšíriť ponuku programov Luhačovického kultúrneho leta a obohatiť areál kúpeľov o umelecké diela. Informovala o tom kultúrna manažérka Kúpeľov Luhačovice, a.s. Milena Hrbáčová. Na tohtoročné sympózium prijalo pozvanie sedem rezbárov, ktorí majú za sebou bohaté skúsenosti a účasť na celom rade domácich, ale aj zahraničných rezbárskych sympózií. Diela mnohých z nich si našli cestu nielen do európskych krajín, ale aj na ďalšie kontinenty. So svojím umením a zručnosťou sa predstavia rezbárski majstri nielen z regiónu, ale aj z Čiech a Slovenska. Patria k nim Martin Cigánek, Jaromír Dědek, Petr Eschler, Petr Krajíček, Zdeněk Matyáš, Branislav Petráš a Leszek Sikora. Na rezbárskom sympóziu sa budú tiež prezentovať dvaja študenti David Ferdicz a Tomáš Naňák zo Strednej odbornej školy v Luhačoviciach, ktorí študujú jeden z odborov tradičných umeleckých remesiel a to dizajn a spracovanie dreva. Študenti budú pracovať pod dohľadom svojho majstra Zdeňka Matyáša. K rezbárskemu sympóziu je pripravený aj sprievodný program. Prácu majstrov rezbárov dokreslia koncerty a vystúpenia vybraných hudobných skupín. Príjemné a známe melódie zaznejú v podaní dixieland bandu Jazzzubs (4. a 7. 6.), cimbalovej muziky Korečnice (6. 6.) alebo country skupiny Priatelia (5. 6.). Na posledné tri dni sympózia (od 5. 6.) prijali pozvanie aj ľudový husliar Ján Čambor a výrobca tradičných pastierskych ľudových píšťal a fujary Dušan Holík. Týždenná práca rezbárov vyvrcholí vernisážou v sobotu 7. 6. od 15 hod. pri hudobnom altánku, kde moderátor Martin Pášma predstaví umelecké diela majstrov rezbárov. Súčasťou vernisáže bude aj malá ukážka ľudových remesiel: keramika Izabely a Antona Chylových, nožiarstvo Petra a Anny Štarhových, maľba a podmaľby na sklo Vlasty Mikundovej a vizovické pečivo Jany Návratovej. Po vernisáži budú diela zakonzervované a následne vystavené v átriu kolonády. V prípade záujmu si môžu hostia diela po vernisáži odkúpiť. Pri prvom ročníku bolo predané dielo Jarná melódia Martina Bořuta a Čarovná flauta Zdeňka Matyáša. Z priebehu celej týždennej akcie bude pripravená fotoreportáž, ktorá bude aj na webových stránkach kúpeľov. Bližšie informácie o projekte podá kultúrna manažérka Milena Hrbáčová, telefón: +420 724 585 773,e – mail: kultura@lazneluhacovice.cz

Luhačovické kúpele sú nielen populárnou liečebnou destináciou, ale aj obľúbeným cieľom jednodňovej turistiky a relaxačných víkendových a wellness pobytov. K Luhačoviciam každoročne patrí aj kultúrne leto s hudobnými a divadelnými festivalmi, ktoré významne obohacujú spoločenské vyžitie a príjemne spestrujú kúpeľným hosťom pobyt. Od mája do septembra tu prebiehajú kolonádne koncerty rozmanitých kultúrnych žánrov od sláčikových komorných orchestrov, cez swing, dixieland, dychovú hudbu, folklór a spevácke súbory. Návštevníci sa opäť môžu tešiť aj na Luhačovické divadelné stretnutie (LUHAČOVICKÁ DIVADELNÍ SEŠLOST), čo je stretnutie ochotníckych divadelných súborov v dňoch 12.-14. júna 2014. Na oboch projektoch sa predstavia aj účastníci zo Slovenska (rezbár Branislav Petráš, fujarista Dušan Holík a Divadlo Hlavina z Radošiny). Vrcholom „kolonádnej sezóny“ bude 19. júna prestížny koncert 65 členného orchestra Hudby Hradnej stráže a Polície Českej republiky, ku ktorému patrí prehliadka motorizovanej jednotky a ukážka programu jednotky Hradnej Stráže. Tradičný Festival Janáček a Luhačovice potrvá od 14. júla do 18. júla 2014, pripomína si už svoj 23. ročník a má v tomto roku na programe 5 koncertov. Bližšie informácie sú na www.lazneluhacovice.cz/janacek. Milovníkov hudby poteší aj dvojtýždňová AKADÉMIA VÁCLAVA HUDEČKA (28.7. – 8.8.2014). Na svoje si prídu aj milovníci divadla. Prehliadka komornej tvorby Divadelné Luhačovice má svoj 16. ročník v dňoch 18.- 23.8.2014. Dra­maturgia ponúka výber najlepších, najzaujímavejších a ocenených komorných predstavení niekoľkých českých a slovenských divadelných scén. Pre otvorenie prehliadky bola vybratá hra ,,Druhá smrť Johanky z Arcu“ – strhujúci nadčasový príbeh s prvkami čierneho humoru. Bližšie informácie sú na www.divadelni-luhacovice.cz. Posledným festivalom je na sklonku leta Medzinárodný festival detských folklórnych súborov Piesňou a tancom, v dňoch 19. – 21.9.2014.

Samostatným kultúrnym podujatím bude 2.ročník obnovených Dní slovenskej kultúry v Luhačoviciach, ktorý sa bude konať od 2.do 6.septembra 2014. Zlatým klincom programu bude koncert svetovo známeho tenoristu Štefana Margitu. Viac informácií je na: www.lazneluhacovice.cz/…-kultury.php .

V Kúpeľoch Luhačovice si môžete pozrieť rezbárov pri práci
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM