Peter Handzuš Krimi

V lavíne zahynul 65-ročný horolezec. Muž nemal lavínový vyhľadávací prístroj

V utorok mali záchranári hlásené tri uvoľnené lavíny. V tej poslednej, v oblasti Vyšného Zbojníckeho plesa, zahynul český horolezec.

Ilustračný obrázok k článku V lavíne zahynul 65-ročný horolezec. Muž nemal lavínový vyhľadávací prístroj
Foto: Slávka Kellová

V utorok okrem lavíny vedľa Francúzskej muldy bola záchranárom nahlásená náhodným svedkom lavína v Žiarskej doline. Pozorovateľ z diaľky videl ako dvaja skialpinisti počas lyžovania v svahu Plačlivého uvoľnili lavínu, ale podarilo sa im uniknúť.

Menej šťastia mal český horolezec, ktorý s kolegami vystupovali na Svištový štít. Z nezistených dôvodov sa v popoludňajších hodinách v polovici otočil a išiel späť na Zbojnícku chatu, kde boli ubytovaní. Jeho kolegovia pokračovali vo výstupe na Svišťový štít.

65-ročný horolezec si počas zostupu uvoľnil doskovú lavínu rozmerov 400×400 metrov, ktorá ho strhla zo sebou v oblasti Vyšného Zbojníckeho plesa. Jeho nič netušiaci kolegovia zistili, že chýba, až po príchode na chatu.

Pomáhali záchranári, horolezci aj turisti z chaty

Prostredníctvom chatára nahlásili správu záchranárom HZS. Sedem profesionálnych a jeden dobrovoľný zmluvný záchranár s dvoma lavínovými psami okamžite odišli na miesto nešťastia.

Z chaty odišli na pomoc aj ostatní ubytovaní turisti a horolezci. Český horolezec nemal lavínový vyhľadávací prístroj a preto skupina z chaty ho nenašla.

„Po príchode záchranárov sa zorganizovala sondáž lavíništa a psovodi hľadali zasypaného. Po asi hodinovom hľadaní pes našiel pachovú stopu zasypaného, ktorého záchranári vykopali už bez známok života,“ informujú na svojom webe záchranári.

Následne telo nebohého transportovali od Vyšného Zbojníckeho plesa do márnice v Novom Smokovci. Záchranná akcia bola ukončená o 2:00 hodine ráno.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM