Peter Handzuš Správy

V Lendaku sa hlasuje od rána. Pred plentou stáli ľudia v rade

V obci Lendak v okrese Kežmarok chodili obyvatelia k urnám od skorého rána. Krátko po 7.30 h sa referendová miestnosť na obecnom úrade zaplnila ľuďmi. Tí čakali jednak v rade na registráciu u členov komisie a potom aj v rade pred plentou.

Ilustračný obrázok k článku V Lendaku sa hlasuje od rána. Pred plentou stáli ľudia v rade
Zdroj: TASR

„Už o 7. hodine, keď sme otvorili volebnú miestnosť, prišli prví piati ľudia. Predpokladáme, že prvý väčší nával príde po rannej svätej omši, ktorá sa začala o 6.30 h a potom aj po večernej omši,“ uviedla predsedníčka okrskovej komisie číslo 1 v Lendaku Justína Gáliková.

V Lendaku sú dohromady tri okrsky, kde môžu občania vhodiť lístok v referende o rodine. Právo hlasovať má cca 3500 Lendačanov. Ľudia podľa Gálikovej chodievajú k urnám priebežne počas celého dňa, viac je ich však pred rannou a večernou svätou omšou, keď idú z kostola.

O referende sa v Lendaku pod Belianskymi Tatrami dosť veľa hovorilo, dokonca aj miestny starosta spolu s poslancami obecného zastupiteľstva na internete vyzývali ľudí, aby išli hlasovať. „Starší ľudia sa o to veľmi nezaujímali, ale pred referendom boli všelijaké hlášky a informácie o tom, takže ľudia vedia, čo majú robiť a myslím si, že prídu k urnám. Mali sme obecné zastupiteľstvo a tam vzišla taká iniciatíva, aby sme to vyhlásili aj v miestnom rozhlase, pretože je to dôležité. Myslím si, že je to v poriadku, že sa tak udialo, veď je to oznam pre ľudí,“ konštatovala Gáliková.

Obec Lendak je známa svojím vysokým zastúpením veriacich. Veľa z nich dnes prišlo k referendovým urnám v krojoch. „Išli sme z kostola, tak sme prišli, a rovno odtiaľ idem dnes ešte na svadbu. Je dobré sa nahodiť do kroja, to je náš typický lendacký kroj, ktorý je veľmi drahý a musím si dávať pozor, aby som ho nezničila,“ zdôraznila jedna zo starších Lendačaniek. V kostole sa na omši dokonca modlili za dobrý priebeh referenda. Priamy prenos zo svätej omše mohli v priamom prenose sledovať aj členovia okrskovej volebnej komisie.

„Ja som tiež prišla rovno z kostola a teraz bude môj deň pokračovať ako každý iný, čosi porobím okolo domu, splním si svoju povinnosť,“ uzavrela Veronika Gáliková, ktorá má síce trvalý pobyt na Štrbskom Plese, vybavila si však voličský preukaz, keďže je Lendačanka.

V Lendaku sa hlasuje od rána. Pred plentou sa stálo v rade
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM