Webnoviny - Kultúra

V Levoči bude 12. česko-slovenská filmologická konferencia o Bélovi Balázsovi

Témou 12. česko-slovenskej filmologickej konferencie, ktorá sa uskutoční od 22. do 25. októbra v Levoči, je dielo maďarského filmového tvorcu a priekopníka filmovej teórie prvej polovice 20. storočia Bélu Balázsa.

Konferencia bude zameraná najmä na časť jeho života a tvorivé aktivity spojené s Českom a Slovenskom. „Konferencia o Bélovi Balázsovi na Slovensku je predovšetkým príležitosťou pre zviditeľnenie a adekvátne docenenie jeho pozície v rámci filmových štúdií. Slovenská filmová veda na témy, ktoré Balázs celkovo otvoril, doteraz reagovala s malým zaujatím. Na rozdiel od neustáleho citovania či kritického preberania, ktoré je evidentné aj v aktuálnom písaní najvýznamnejších západoeurópskych a amerických filmových historikov či teoretikov,“ vysvetlil voľbu témy konferencie jeden zo zástupcov organizátorov Martin Kaňuch.

Príspevky konferencie, na ktorej vystúpi 18 účastníkov a účastníčok, sa budú týkať napríklad novej formálnej reči a poetiky filmu Bélu Balázsa, súvislostí myslenia o filme s dôrazom na klasické filmové teórie, súčasných štúdií filmu a vizuálnej kultúry, interpretácií Balázsovej režijnej, scenáristickej a dramaturgickej tvorby, či spolupráca Bélu Balázsa s česko-slovenskými filmovými tvorcami. Tá nadobudne autentický rozmer vďaka účasti režiséra Eduarda Grečnera, na ktorého príprave filmovej adaptácie Drak sa vracia z roku 1967 od Dobroslava Chrobáka sa podieľal práve Béla Balázs. Príspevky budú zverejnené v zborníku.

Súčasťou konferencie budú aj dve filmové projekcie. V nadväznosti na tému konferencie premietnu film Modré svetlo z roku 1932, ktorý podľa vlastného scenára nakrútil Béla Balázs spolu s Leni Riefenstahl, ale aj nový film Marka Škopa Osadné.

Tohtoročná filmologická konferencia je pokračovaním série vzájomných česko-slovenských stretnutí venovaných teórii, histórii a estetike filmu, ktoré sa striedavo konajú v Čechách a na Slovensku.

Agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM